Direct naar artikelinhoud
Economie

Nationale Bank waarschuwt banken dat ze te vaak lenen aan kwetsbaren: “Jullie moeten oppassen”

Pierre Wunsch, sinds dit jaar gouverneur van de Nationale Bank.Beeld BELGA

De Belgische banken geven te vaak woonleningen aan mensen die kwetsbaar zijn. De Nationale Bank van België (NBB) vreest dat een mogelijke nieuwe financiële crisis in de maak is. “Onze boodschap aan de banken is heel duidelijk: jullie moeten oppassen.” Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) wil maatregelen.

Het grootste probleem is de vaak kleine rentemarge op woonleningen. “Een stock van leningen met een te kleine marge is een enorm grote handicap voor de banken. We bekijken dat met grote aandacht”, verklaarde gouverneur Pierre Wunsch bij de voorstelling van het jaarverslag van NBB. “Ik wil niet overdrijven, maar Dexia was een bank die een hoge kapitaalbuffer had, maar heel kleine marges. We moeten vermijden dat we nu stilaan de volgende financiële crisis voorbereiden.”

“Onze boodschap aan de banken is nu duidelijk: het gaat niet goed. Jullie blijven leningen aangaan met te kleine marges. Jullie moeten oppassen”, aldus Wunsch.

‘Als de banken blijven leningen aangaan met dergelijke kleine marges, zullen wij hoe dan ook ‘iets’ doen’

“De banken komen naar ons met de boodschap dat er enorm veel concurrentie op de markt is, waardoor het voor hen moeilijk is om de marge naar boven te duwen. Maar ons antwoord is: als jullie blijven leningen aangaan met dergelijke kleine marges, zullen wij hoe dan ook ‘iets’ doen”, besluit Wunsch.

Nochtans heeft de Nationale Bank de afgelopen jaren al ingegrepen. Zo werden banken verplicht om een specifieke kapitaalbuffer aan te leggen voor hypotheekrisico’s, goed voor 1,5 miljard euro. Febelfin, de sectorfederatie van de banken, wil echter dat de Nationale Bank nog meer maatregelen neemt om het aantal risicovolle woonkredieten aan banden te leggen. Dat zei CEO Karel Van Eetvelt in De ochtend op Radio 1.

De Croo vraagt maatregelen

Minister van Financiën en Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zal de Nationale Bank vragen “haar rol als toezichthouder te spelen en samen met de banken maatregelen te nemen”. 

“Als de Nationale Bank zegt dat er zich een gevaar aan het creëren is, dan vind ik dat ze met maatregelen moet komen”, zei De Croo voor aanvang van de ministerraad.

Wat die maatregelen dan precies moeten inhouden, is aan de Nationale Bank om in te vullen, zei De Croo. Die heeft “heel ruime mogelijkheden om maatregelen voor te stellen.”