Tachtig procent van de planten is afhankelijk van de bestuiving van bijen, zweefvliegen en vlinders
Volledig scherm
PREMIUM
Tachtig procent van de planten is afhankelijk van de bestuiving van bijen, zweefvliegen en vlinders © Getty Images

Insecten wereldwijd met uitsterven bedreigd. Stadsecologen geven tips hoe je zelf kan ingrijpen

Hoewel insecten bij velen prijken op het lijstje van ongedierte, kan de mens niet zonder. "Insecten zijn de belangrijkste dieren in de voedselpiramide," zegt stadsecoloog Florinda Nieuwenhuis (40). "Om het simpeler te zeggen: zonder die dieren blijft er weinig voedsel over." Ze geeft enkele tips hoe we de insecten kunnen helpen.

8 reacties

  • danny janssens

    5 jaar geleden
    Moet je echt een stadsecoloog zijn om te zien dat de overbevolking de oorzaak is?
  • Ronald Van Beneden

    5 jaar geleden
    Een van de redenen kan ook zijn dat dankzij de constante microgolf stralen en nu nog eens G5 dat we de functies die insecten hebben (orientratie, herkennen van bloemen, voortplanting, enz) in de war sturen. Het planten- en dierenrijk is meer high-tech dan u wellicht zou denken. Nieuw onderzoek wijst erop dat bijen en bloemen met elkaar communiceren door gebruik te maken van elektrische velden.
  • francis de jonckheere

    5 jaar geleden
    Heb mijn tuin 6 jaar geleden aangelegd ifv de bijen en vlinders. Als ik kijk in mijn wijk zie ik vooral groene woestijnen. Het is jammer dat mensen denken dat er veel extra werk is aan een bloemenborder.
  • evelyne dewulf

    5 jaar geleden
    alle beetjes helpen. insecten spelen een aanzienlijke in de natuur én in stadskernen. ook met planten kan men muggen op afstand houden
  • Francois Defosse

    5 jaar geleden
    boeren zouden beter wat minder gif spuiten