Direct naar artikelinhoud
Ontdekking

Archeologen ontdekken goed bewaard fresco van Narcissus in Pompeii

Het goed bewaarde fresco van Narcissus uit Pompeii.Beeld EPA

Tijdens recente opgraafwerken in Pompeii hebben archeologen een goed bewaard fresco van Narcissus ontdekt. Het is de laatste vondst van een lange rij ontdekkingen tijdens de recente opgraafwerken in het dorp dat volledig met as werd bedekt na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 v.C. Dat meldt The New York Times.

Afgelopen donderdag deed een team van archeologen een ontdekking die hen met verstomming heeft geslagen. Onder een hoop as en puin ontdekten ze een perfect bewaard fresco van Narcissus, de mythologische jager die verliefd werd op zijn eigen weerspiegeling.

Het fresco werd ontdekt in een huis, waar eerder reeds een goed bewaard fresco van de verkrachting van Leda door de Griekse oppergod Zeus werd teruggevonden. Beide werken bleken extreem goed bewaard, ook al werd Pompeii omstreeks 79 v.C. bedekt onder een dikke laag as en puin, nadat de nabijgelegen vulkaan Vesuvius uitbarstte.

Toevallige vondst

Alfonsina Russo, die de leiding heeft over de opgravingswerken, bekende dat “de schoonheid van de kamers” de plannen van de archeologen enigszins veranderd heeft.  Daardoor kozen ze ervoor om meer aandacht te besteden aan deze kamers en zo kwamen ze tot deze bijzondere ontdekking.

Het fresco dateert waarschijnlijk uit “de laatste jaren van de kolonie”, aldus Massimo Osanna, de verantwoordelijke voor de opgravingssite. Ze leidt dat af uit de “ongelooflijke staat” van het opgegraven werk.

In het fresco wordt Narcissus naast een plas afgebeeld, terwijl hij naar zijn weerspiegeling in het water staart. Naast hem staat een gevleugelde figuur, die wel eens Eros zou kunnen zijn, de god van de liefde. 

Volgens Osanna werd de hele kamer gekenmerkt door thema’s als “levensvreugde, schoonheid en ijdelheid”. Naast de fresco’s, was de kamer ook versierd met andere mythologische figuren, zoals saters, bacchantes en cupido’s. De hele ruimte straalde een “Bacchanale sfeer” uit, aldus Osanna, waarmee hij verwijst naar de Griekse god van de wijn.

Het team archeologen hoopt de ruimte alvast deels open te kunnen stellen voor het grote publiek.

Mythe van Narcissus

Volgens Ovidius was Narcissus een wondermooie jongen, die de voorspelling kreeg dat hij een lang leven zou leiden, zo lang hij zichzelf niet te zien krijgt. Een nymf genaamd Echo kan zijn schoonheid niet weerstaan en wordt halsoverkop verliefd. Maar Narcissus wil niets van haar weten en wijst haar af. Echo trekt zich terug in een grot tot enkel nog haar stem overblijft.

De afwijzing van Echo zorgt ervoor dat de godin Nemissis wraak wil nemen op Narcissus. Ze zorgt ervoor dat Narcissus plaats neemt bij een plas en daar zijn eigen reflectie in het water waarneemt. Hij valt meteen voor zijn reflectie, maar slaagt er niet in om die te pakken te krijgen. Uiteindelijk kwijnt Narcissus daardoor ook helemaal weg.