Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

N-VA zet deur op een kier voor terughalen Syriëstrijders

Illustratiebeeld.Beeld EPA

In het verkiezingsdebat dat deze avond door HLN en VTM NIEUWS georganiseerd werd, toonde N-VA-voorzitter Bart De Wever zich niet bij voorbaat een tegenstander van het georganiseerd terughalen van Syriëstrijders, zoals Frankrijk recent aankondigde. Als de omstandigheden het toelaten, is dat toch iets dat te overwegen valt, aldus de N-VA-voorzitter.

In het debat over het thema migratie wierp de moderator vier partijleiders de vraag voor de voeten of België, net als Frankrijk, actief haar Syriëstrijders dient te gaan terughalen. Bart De Wever leek het voorstel wel genegen, als dat op een veilige manier kan gebeuren en indien deze mensen dan in België in de gevangenis terechtkomen.

Voormalig coalitiepartner Open Vld wees er bij monde van voorzitter Gwendolyn Rutten op dat de regering overeengekomen is om de kinderen tot 10 jaar te repatriëren en dat daarmee de kous af was. Groen wou vooral dat deze mensen berecht kunnen worden, of dat nu in Syrië of in België gebeurt, speelt voor hen niet veel rol. Als het op mensen met een Belgische nationaliteit aankomt, is het aan een Belgische rechtbank om te beslissen of ze terugmogen komen of niet. Vlaams Belang ten slotte was faliekant tegen. Voorzitter Tom Van Grieken zou “die mensen liever nooit meer terug zien”.

Francken spreekt zich uit tegen terughalen moeders en kinderen

Bijna tegelijkertijd liet voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij De Afspraak een ander geluid horen. Voor hem moeten we noch de moeders noch de kinderen actief terughalen. “We gaan daar problemen mee krijgen, daar ben ik nu eens honderd procent zeker van. We moeten de wet aanpassen. We hebben het nu een paar keer gedaan, de nationaliteit afnemen, maar dat moet veel meer gebeuren, zelfs automatisch gebeuren, bij een veroordeling bij verstek, voor terrorisme.”

Wat betreft de kinderen is Francken ook duidelijk. “Kijk, die kinderen, dat is natuurlijk vreselijk. We hebben dat in de regering ook besproken, we hebben daar een lijn uitgezet - onder de tien jaar kan het geval per geval. Maar ik ben daar nooit enthousiast over geweest. Als je die kinderen naar hier haalt,  dan kun je natuurlijk verwachten dat die moeders natuuurlijk ook gaan terugkomen.”