Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump eist dat Europa 800 gevangen IS-strijders overneemt en berecht: “Of we laten ze vrij”

De Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg hebben gedaan in de strijd tegen IS, en wil de berechting overlaten aan andere landen. Dat schrijft hij in twee tweets. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemt de eis “buitengewoon moeilijk te realiseren”. 

Trump waarschuwt bovendien dat hij de strijders zal vrijlaten, als Europa niet akkoord gaat. “Wij hebben al genoeg tijd en geld in deze strijd gestoken, het is tijd dat anderen nu hun verantwoordelijkheid nemen”, zo twittert hij. 

“We vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten meer dan 800 IS-strijders terug te nemen die we in Syrië hebben gevangengenomen en hen voor de rechter te brengen. Het kalifaat is klaar om te vallen. We trekken ons terug na een 100 procent kalifaat overwinning!", aldus Trump.

“Het alternatief is dat we hen moeten laten gaan en dat is geen goed alternatief (...) De VS willen niet dat deze strijders in Europa rondzwerven want dat is waar ze heen zullen gaan.”

lees verder onder de tweet:

Twitter bericht wordt geladen...

Een terugkeer is alleen mogelijk “als deze mensen onmiddellijk een proces krijgen, als ze in voorlopige hechtenis worden genomen”, zei de Duitse buitenlandminister Heiko Maas gisteravond op tv-zender ARD. Een terugkeer is alleen mogelijk “als deze mensen onmiddellijk een proces krijgen, als ze in voorlopige hechtenis worden genomen.”

Om dat te bewerkstelligen, is informatie en een gerechtelijk onderzoek nodig, en dat is allemaal niet gewaarborgd. “En zolang dat niet het geval is, beschouw ik dat als buitengewoon moeilijk te realiseren.”

Maas zegt dat personen met de Duitse nationaliteit het recht hebben om terug het land binnen te komen. Maar in Syrië is het op dit moment niet mogelijk dit te onderzoeken. “Daarom overleggen we met de Fransen en de Britten over hoe we daarmee moeten omgaan.”

Strijd tegen IS loopt op z'n einde

De strijd tegen IS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten “op zeer korte termijn” het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen. Dat liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) gisteren weten.

De laatste dagen geven IS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens 200 strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden IS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurorganisatie.

“Bondgenoten moeten regio beveiligen”

Sinds Trump heeft aangekondigd zijn militairen zo snel mogelijk te willen terugtrekken uit Syrië, wordt er openlijk naar de andere NAVO-landen gekeken om de Amerikaanse militairen te vervangen. De VS willen dat zij troepen en militaire hulpmiddelen naar Syrië sturen om het land nu te beschermen tegen terroristen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence verklaard, in de marge van de veiligheidsconferentie in München. 

“We vragen onze bondgenoten om de regio te beveiligen en te voorkomen dat Islamitische Staat of een andere extremistische organisatie opnieuw grondgebied kan veroveren”, zo deelde Pence daar mee. 

De beslissing van Trump om de VS terug te trekken uit Syrië, heeft veel kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. De vrees is dat IS binnen afzienbare tijd weer meer terrein terug zal winnen.

Twitter bericht wordt geladen...

De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AP