Direct naar artikelinhoud
IS-strijders

Geens over uithaal Francken: “Nationaliteit IS-strijders afnemen lost helemaal niets op”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is niet opgezet met de uitspraken van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over het afnemen van de nationaliteit van Belgische Syriëstrijders. “Ik begrijp niet dat meneer Francken dit voorstel doet, want het is geen oplossing voor het probleem”, zegt hij in de studio van VTM NIEUWS.

en

De Amerikaanse president Donald Trump liet zondagmorgen in een reeks tweets weten 800 gevangen IS-strijders te willen overdragen aan Europa. Hij tweette dat de Verenigde Staten al genoeg hebben gedaan in de strijd tegen IS en dat hij de berechting wil overlaten aan andere landen. De strijders zitten voor alle duidelijkheid in lokale gevangenissen en zouden overgedragen worden aan de Europese veiligheidsdiensten.

Geens, die de Amerikaanse druk vroeg of laat verwachtte, pleitte in De zevende dag voor een Europese aanpak, maar zegt ook “geneigd” te zijn draagvlak te willen vinden in België. Het argument daarvoor zou zijn dat de strijders in Syrië, hoewel ze gevangen zitten, een veiligheidsrisico kunnen vormen voor België. “Als die IS-strijders worden vrijgelaten, weten we niet wat er met hen gebeurt”, zei hij daarover. “Controle is beter dan volledige vrijheid.”

De minister zei weet te hebben van 4 strijders die eventueel zouden teruggehaald kunnen worden, maar voegde meteen toe dat er nog vaak IS-strijders gevangen genomen worden.

‘Als die IS-strijders worden vrijgelaten, weten we niet wat er met hen gebeurt. Controle is beter dan volledige vrijheid’

Vrijdag uitte N-VA-voorzitter Bart De Wever zich ook niet als tegenstander van het georganiseerd terughalen van Syriëstrijders. Hij was het voorstel genegen, als de terugkeer op een veilige manier kan gebeuren en als de strijders in België in de gevangenis terechtkomen.

Francken: “Neem ze Belgische nationaliteit af”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ziet een terugkeer van de IS-strijders helemaal niet zitten, zo maakte hij duidelijk in VTM Nieuws. Hij pleitte voor een compleet andere oplossing. “Veel van deze strijders hebben een dubbele nationaliteit. Ik vind dat deze mensen de Belgische nationaliteit afgenomen moet worden”, klonk het. “Dan is het ons probleem niet meer.”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Tim Dirven

De terugkeer van de IS-strijders zou volgens Francken tot al te grote problemen leiden. “Deradicalisering is niet evident. Ik geloof ook niets van de IS-moeders die in de Koerdische kampen zitten en zeggen dat ze spijt hebben.” 

“Geen oplossing”

Justitieminister Geens reageert in VTM Nieuws niet dat hij tegen het afnemen van iemand nationaliteit is, maar het lost het probleem niet op. “Het is niet dat als die persoon zijn nationaliteit verliest, dat hij niet meer terugkomt en ons probleem niet meer is. Die strijder heeft hier een gezin, die heeft hier ouders, die heeft geen enkele plaats om naar terug te gaan behalve hier.

Frankrijk

De bal ging aan het rollen toen bleek dat Frankrijk op korte termijn meer dan honderd strijders uit Syrië wil overbrengen. Daarvoor kijkt het land naar de Verenigde Staten, om een luchtbrug op te zetten tussen Noord-Syrië en Parijs. Er worden momenteel zo’n 150 Fransen vastgehouden in Koerdisch gebied, van wie 100 minderjarig zijn.