Francken: ‘Pak nationaliteit IS-strijders af, dan zijn ze ons probleem niet meer’

Theo Francken (N-VA) © Jimmy Kets

Hans Bonte (SP.A) © Kristof Vadino

thumbnail: Theo Francken (N-VA)
thumbnail: Hans Bonte (SP.A)

N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat Belgische IS-strijders (evenals hun echtgenotes) niet welkom zijn in ons land. ‘We moeten hun nationaliteit intrekken, dan zijn ze ons probleem niet meer’, verklaart hij in het VTM Nieuws. Daarmee lijkt Francken niet op dezelfde lijn te zitten als zijn partijvoorzitter, maar dat ontkent hij.

Marjan Justaert

Volgens N-VA-kopstuk Theo Francken, ex-staatssecretaris van Asiel en Migratie, moet ons land de nationaliteit intrekken van Belgische Syriëstrijders, zodat hun terugkeer niet eens overwogen moet worden. Van die terugkeer is hij geen voorstander, zegt hij. ‘Velen van hen hebben de dubbele nationaliteit. De wet laat toe om hun Belgische nationaliteit af te nemen, ook als ze bij verstek veroordeeld worden. Wij willen al lang dat die intrekking automatisch gebeurt bij elke veroordeling voor terrorisme, maar CD&V staat daar onbegrijpelijk op de rem’, luidt het in ‘Het Nieuws’ op VTM.

Hij noemt de houding van CD&V een ‘zeer, zeer groot probleem’, want: ‘Als we hun nationaliteit intrekken, zijn ze ons probleem niet meer.’ Zijn partij heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend, op naam van collega-Kamerlid Koen Metsu, maar er is geen meerderheid en dat ontgoochelt Francken.

‘Zelfde lijn als De Wever’

Het standpunt van Theo Francken is des te opmerkelijker aangezien zijn eigen partijvoorzitter Bart De Wever vrijdagavond in het debat van HLN en VTM zélfde deur op een kier zette om Syriëstrijders in bepaalde gevallen terug te halen. Ook Justitieminister Koen Geens (CD&V) zegt niet per definitie ‘neen’, Hij wil ‘zoeken naar de oplossing met het minste veiligheidsrisico’. Tot nu toe zat en zit de regering - zowel de voormalige Zweedse coalitie als het oranje-blauwe minderheidskabinet in lopende zaken - op de lijn dat alleen kinderen tot 10 jaar actief worden teruggehaald.

Francken ontkent evenwel dat hij iets anders zegt dan De Wever. ‘We zitten helemaal op dezelfde lijn wat de nationaliteit gezegd. We moeten daarin niet naïef zijn: élke terugkeer zal tot problemen leiden, ook dat heeft Bart De Wever altijd al gezegd. Ik geloof ook niet dat de IS-moeders het menen als ze smeken om een tweede kans, dat is pure veinzing.’

Struisvogelpolitiek

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) verwijt de regering vooral struisvogelpolitiek. Hij vindt het hoog tijd voor een gecontroleerd beleid rond IS-strijders ‘waarbij de veiligheid van onze samenleving centraal staat.’ ‘Want de kop in het zand steken, is de veiligheid van ons land in gevaar brengen. Zo lopen we het risico dat Belgische en andere Syriëstrijders de Koerdische gevangenissen verlaten en in onze steden opduiken op een moment dat we het het minst verwachten”, zegt Bonte.

Hij stipt aan dat ook de voormalige Syrië-strijders die vandaag de gevangenis verlaten, ‘grotere aandacht en een veel strakkere opvolging verdienen dan vandaag het geval is’. Het deradicaliseringsbeleid in gevangenissen laat te wensen over, meent Bonte. Hij laakt ook het feit dat de regering nog steeds geen beleid heeft om kinderen begeleid te laten terugkeren.

De discussie over het al dan niet terughalen van Syriëstrijders volgt op de oproep die de Amerikaanse president Donald Trump zaterdagnacht lanceerde - nadat de N-VA-voorzitter een opening liet dus. Trump dreigde ermee de gevangen genomen strijders vrij te laten als de staten hen niet zouden terughalen. Premier Michel stuurt aan op overleg tussen de Europese lidstaten en nam alvast met succes contact op met zijn Britse ambtsgenote Theresa May.