Hier komt het eerste ‘Tiny Forest’ van Vlaanderen: “Zo’n stadsbos brengt mensen samen in een groene en gezonde omgeving"

© foto’s pdv

© pdv

© pdv

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De nieuwe woonwijk Saffrou op de site van de oude Saffre-fabriek in Oudenaarde wordt ook een groene wijk. Naast de 265 woningen, het nieuwe plein en de ondernemershub, voorziet projectontwikkelaar Revive ook in meer dan 5.000 vierkante meter groen.

Paul Darragas

Projectontwikkelaar Revive uit Gent heeft de finale plannen klaar voor de nieuwe woonwijk op de Saffre Frères-site aan de Dijkstraat in Oudenaarde, Saffrou gedoopt. Wat daarbij meteen opvalt: een ‘Tiny Forest’ of een dichtbegroeid en inheems bos aangeplant door buurtbewoners en omwonenden.

“Zo’n stadsbos van Tiny Forest doet in ons land nog geen belletje rinkelen, maar in Nederland staan er al 21 en komen er volgend jaar zeker nog 50 bij”, zegt Nicolas Bearelle, CEO van Revive.

“Het doel is om mensen bij elkaar te brengen, hen in contact te brengen met de natuur en meer natuurlijke beweegruimte voor jong en oud te creëren. Het open karakter en de aanwezigheid van de vele groene ruimtes past volledig binnen onze visie van stadsontwikkeling anno 2019, waarbij leefbaarheid op de eerste plaats komt. Daar past het Tiny Forest perfect in.”

“In Nederland is al bewezen dat zo’n bos zorgt voor een unieke woonbeleving: kinderen leren er over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. En ook de luchtkwaliteit is beter met zo’n stadsbos.”

De site van de oude textielfabriek Saffre Frères van 41.000 vierkante meter ondergaat een volledige transformatie. In de plaats komen 265 duurzame woningen, meer dan 5.000 vierkante meter groen, een nieuw plein en een ondergrondse parking. Bij de woon-units zitten zowel compacte één-, twee- en drieslaapkamerappartementen en penthouses, als grote en flexibel ingevulde woningen.

Nicolas Bearelle: “Saffrou wordt de duurzaamste woon- en werkwijk van de regio. Zo zullen er geen fossiele brandstoffen te vinden zijn door het gebruik van warmtepompen. Daarnaast komen er ook zonnepanelen en zullen we bijvoorbeeld oude bakstenen van de voormalige fabriek recycleren als publieke zitbanken. De ligging van de wijk, vlakbij de Markt en het station van Oudenaarde, is bovendien een groot pluspunt. Het centrale gebouw van de vervallen textielfabriek krijgt een nieuwe bestemming. Deze wordt omgevormd tot een echte ondernemershub met een aantal kantoren. Aan de kant van de Dijkstraat komen er ook ruimtes voor winkels en wellicht een restaurant of een bar.”

Bouwwerken starten in najaar

Het bouwplan verloopt in drie fases. De bouwwerken gaan in het najaar van start. In een eerste fase worden 56 appartementen, 29 huizen en de ondernemershub gerealiseerd. De eerste bewoners zullen er begin 2022 hun intrek kunnen nemen. Het project wordt binnen acht jaar in zijn geheel opgeleverd. De verkoop van de woningen is intussen gestart. Een appartement kopen kan al vanaf 184.000 euro. De kostprijs voor een huis met eigen tuin start vanaf 259.000 euro.

INFO

INFOInfo via www.saffrou.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen