Jan Jambon: ‘Belgische nationaliteit is een gunst, geen verworvenheid’

Jan Jambon © Inge Kinnet

Afgelopen weekend laaide de discussie over de terugkerende Syriëstrijders hoog op, nadat de Amerikaanse president Trump Europese landen opriep om de IS-strijders terug te nemen. ‘Het liefst sluiten we ze ginds op, maar als ze vrij zouden komen, moeten we ze hier berechten’, reageerde Jan Jambon (N-VA).

mg

‘Het kalifaat staat op instorten. Neem jullie strijders terug, het alternatief is dat we hen moeten laten gaan en dat is geen goed alternatief (...) De VS willen niet dat deze strijders in Europa rondzwerven want dat is waar ze heen zullen gaan’, waarschuwt Trump.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet al weten dat hij op zoek wil naar ‘een zo groot mogelijk draagvlak om IS-strijders uit Syrië terug te halen en te berechten’. Hij is voorstander van een Europese aanpak. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon treedt hem daarin bij. ‘Dit moeten we op Europees vlak aanpakken’, zei hij in De Ochtend op Radio 1. Het initiatief moet dan komen van de betrokken zes landen. ‘We zullen met alle betrokkenen moeten praten. Het is niet gezellig om met dat regime te praten, maar als die strijders vrijkomen is dat het minst gezellige van alle situaties’, aldus Jambon.

Nationaliteit

‘Het liefst willen we de Belgische nationaliteit afnemen van strijders met een dubbele nationaliteit, dan kunnen ze moeilijker terugkomen’, aldus Jambon. ‘De Belgische nationaliteit is een gunst, geen verworvenheid. Die maatregel zou het moeilijker maken voor hen om terug te keren naar ons grondgebied. Het lost het probleem niet volledig op, maar wel voor een deel.’

Jambon onderstreept wel dat indien de kans bestaat dat de IS-strijders zouden vrijkomen, ze wel naar België moeten worden gehaald. ‘Als ze daar gewoon hun criminele activiteiten kunnen verderzetten, is dat natuurlijk erger. Dan moeten we geval per geval bekijken, en is een Europese aanpak de beste optie.’ Hij voegt eraan toe dat de IS-strijders in België kans maken om vrij te komen wanneer ze hun straf hebben uitgezeten.