Nederlanders krijgen celstraffen voor slinkse oplichtingen via zoekertjessite, slachtoffers reageren verdeeld: “Ons geld zien we nooit terug”

Een 21-jarige man uit Middelburg en een 23-jarige man uit Rotterdam, die zich moesten verantwoorden voor een reeks oplichtingen in heel Vlaanderen, zijn veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar cel en 25 maanden cel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag beslist.

evdg, cma

De eerste aangifte dateerde van juni 2017. De verdachten contacteerden de slachtoffers na een zoekertje op een tweedehandssite. Er werd telefonisch een afspraak gemaakt en de verdachten kwamen de goederen bij de slachtoffers thuis betalen en ophalen. De betalingen gebeurden steeds via een betalingsapp op de gsm van de hoofdverdachte.

Daardoor hadden de slachtoffers de indruk dat de betaling effectief gebeurd was. De verdachte kon het vertrouwen van de verkopers ook winnen door zijn naam of een kopie van zijn identiteitskaart achter te laten. Het geld kwam echter nooit op de rekening van de slachtoffers en de goederen werden nadien door de verdachten te koop aangeboden in tweedehandswinkels.

In de periode van juni 2017 tot april 2018 kwam een 40-tal klachten binnen voor een totaal nadeel van ongeveer 70.000 euro. Het ging vooral om computers, laptops, dure gsm’s en fototoestellen. De feiten vonden plaats over heel het land, onder meer in Antwerpen, Heusden-Zolder, Gent, Brugge, Hasselt, Oostende en Aalst.

LEES OOK. 21-jarige bedotte meer dan 40 Belgen op tweedehandssite: “Hij toonde me op zijn smartphone hoe het geld op mijn rekening kwam en toch stond het er niet op”

“Geld zien we nooit terug”

Tegen de 21-jarige hoofdverdachte uit Middelburg werd vijf jaar cel gevorderd. De man erkende de feiten en werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Zijn 23-jarige kompaan uit Rotterdam, die als chauffeur optrad, pleitte onschuldig. “Wat hij deed, was meer dan een vriendendienst. Hij werd betaald om de eerste beklaagde te vervoeren en om goederen door te verkopen”, stelde rechter Van Mol. “Hij bood ook zelf bepaalde goederen aan bij cashconverters, dus hij moet op de hoogte zijn geweest.” De man kreeg 25 maanden cel opgelegd.

De slachtoffers reageren verdeeld op het vonnis: ze zijn tevreden met het signaal van de rechtbank, maar vrezen dat de twee – eens ze uit de cel zijn – gewoon opnieuw zullen beginnen. Ze kregen een schadevergoeding toegewezen maar gaan ervan uit dat ze het geld dat ze kwijt speelden, nooit zullen terug zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen