Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Vrees voor verkeersellende in Gent en nooit zoveel sport: dit moet u nu weten

Clanoverste Sahin Y. (links) van de maffiafamilie Y. naast Bart De Wever en Melikan Kucam.Beeld Patrick Lefelon

Premier Michel wordt voorzitter van de liberale MR, intern geruzie bracht de Assyrisch-Turkse maffiafamilie Y. ten val en zorgt de Oosterweelverbinding van Antwerpen voor files in Gent?

In het nieuws

1. Premier Michel wordt partijvoorzitter MR

Premier Charles Michel vervangt Olivier Chastel als MR-voorzitter. Dat melden verschillende Waalse media en wordt bevestigd door Chastel zelf. De premier blijft wel op post in de federale regering.

2. Filip Watteeuw (Groen) vreest verkeersellende in Gent door Oosterweelverbinding in Antwerpen

De nieuwe Antwerpse Oosterweelverbinding kan voor meer verkeersellende zorgen in Oost-Vlaanderen. Daarvoor waarschuwen werkgeversorganisatie Unizo en de Gentse mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen).

3. Leiders Facebook gedragen zich als “digitale gangsters die boven de wet staan”, stelt Brits rapport

Facebook heeft opzettelijk mededingings- en privacyregels geschonden en moet onderworpen worden aan strengere wettelijke regelgeving. Dat stelt een Brits parlementair rapport, waarin de leiders van Facebook als “digitale gangsters” worden betiteld.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg.Beeld AFP

4. Nooit eerder deden zoveel Vlamingen aan sport

Nog nooit eerder is er zoveel gesport in Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van sportsocioloog Jeroen Scheerder (KU Leuven). Twee op de drie Vlamingen geven zo aan dat ze meerdere keren per maand bewegen. Toch roept het onderzoek ook vragen op. 

5. Australische politieke partijen gehackt door “buitenlandse mogendheid”

De computersystemen van het Australische parlement en de grootste politieke partijen zijn gehackt “door een ander land”. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison vandaag bekendgemaakt.

Niet te missen verhalen

6. Intern geruzie brengt Assyrisch-Turkse maffiafamilie Y. ten val

Ze verdiende fortuinen met drugshandel, maar het Antwerpse gerecht heeft de Assyrisch-Turkse maffiafamilie Y. in de tang. Eerst was er de visafraudezaak met familievriend en politicus Melikan Kucam (N-VA), vorige week volgde de arrestatie van 15 familieleden. De clan heeft tentakels in alle lagen van de samenleving, en zelfs hun pastoor zit mee in het complot.

7. De ouders van Mawda na de regularisatie: “De agent die geschoten heeft, verwijt ik niks”

“Er is een gevoel van rust over ons gekomen.” Voor de ouders van Mawda Shawri, die omkwam na een schietincident, is hun regularisatie een nieuwe start. Ze ontvangen ons in hun flat in Sint-Lambrechts-Woluwe, waar ze lessen Frans volgen en het broertje van Mawda naar school gaat.

De ouders en het broertje van de doodgeschoten peuter Mawda Shawri.Beeld Eric de Mildt

8. Is het goed voor ons brein als we meer lummelen zoals een leeuw?

Leef als een luiaard, denk als een kat, lummel als een leeuw. Volgens een groeiend aantal auteurs zijn dieren prima leermeesters voor overspannen mensen. Maar zien evolutiebiologen dat net zo?

Aan het koffieapparaat

9. Evidence in Antwerpen: modern brasserie-eten op z’n best

Lene Kemps fileert elke week een culinaire hotspot. “Het schiet je allemaal te binnen bij Evidence, dat op een vreemde manier gevoelens van ­nostalgie losmaakt, maar voldoende relevantie heeft om modern te zijn.”

Aan het koffieapparaat
Beeld evidence-antwerpen.be

10. Stofzuigers, slijpschijven en superlijm: de meest inventieve en meest idiote inbrekers

In Antwerpen hebben misdadigers een clandestiene kruiptunnel gegraven. Niet om uit de gevangenis te geraken, maar om in een bankkantoor binnen te dringen: ze haalden tientallen kluizen in een filiaal van BNP Paribas Fortis leeg. Terwijl banken zich volop wapenen tegen cybercriminelen, grepen deze krakers handig terug naar de beproefde tunnelvisie en de ouderwetse schop. Want zo zijn inbrekers: ze denken out of the box en zijn moeilijk voor één gat te vangen.