© Shutterstock

Baby moet jaar lang op kamer ouders slapen

Er is een revolutie op til in de slaapkamers van kersverse ouders. Nu de Amerikaanse vereniging van kinderartsen aanraadt om baby’s een jaar lang te laten slapen vlakbij mama en papa, overweegt ook Kind&Gezin zijn adviezen aan te passen. “Volledig terecht”, zeggen gespecialiseerde Vlaamse dokters.

Jonas MAYEUR

Als een baby een kamer deelt met zijn ouders, verkleint de kans dat een kerngezond kind onverwacht overlijdt in zijn slaap. Op voorwaarde dat het kind een eigen bedje krijgt en niet tussen de ouders in slaapt. Alle recente studies wijzen in diezelfde richting, zegt professor Gunnar Naulaers, neonatoloog in het UZ Leuven en expert in wiegendood. Kind&Gezin raadt op dit moment nog aan om slapende baby’s een halfjaar bij te houden, maar eigenlijk gaat dat advies niet ver genoeg. “Omdat wiegendood tot de leeftijd van één jaar voorkomt, raden we aan om de baby pas na twaalf maanden te verhuizen naar zijn eigen kamer.” Naulaers sluit zich daarmee aan bij een opvallende richtlijn uit de nieuwe slaapgids van de American Academy of Pediatrics.

Uitgerust

Het nieuws komt voor veel jonge ouders als een verrassing. Vaak kiezen ze er bij ons voor om al na een paar maanden hun baby in een eigen kamer te slapen te leggen. Ze slapen dan zelf vaster en zijn beter uitgerust om overdag voor hun baby te zorgen. “Maar eigenlijk is het de logica zelve dat een kwetsbaar kind ook ’s nachts dichtbij zijn ouders blijft.”

“Vroegere studies wezen zes maanden aan als de ideale termijn”, zegt Leen Dubois van Kind&Gezin. “Hoe ouder het kind, hoe meer het beseft dat het dichtbij zijn ouders mag slapen. De overstap naar een eigen kamer wordt dan moeilijker.” Bovendien piekt het aantal gevallen van wiegendood op de leeftijd van drie maanden. “Tegelijk is wiegendood iets vreselijks, en zijn ouders bereid om er alles aan te doen om te vermijden dat het zover komt.”

Alerter

Met hun oproep hopen de artsen het aantal gevallen van wiegendood in Vlaanderen verder naar beneden te halen. Dankzij tips zoals baby’s op hun rug leggen en niet roken in hun buurt, zijn er jaarlijks nog slechts 15 gevallen. Begin de jaren 90 waren dat er nog meer dan honderd. Waarom vlakbij de ouders slapen precies het risico verkleint, is niet duidelijk. “Maar uit de praktijk weten we gewoon dat het helpt”, zegt professor Naulaers.

Wie in de nabijheid van zijn kind slaapt, kan het beter in de gaten houden, en is sneller ter plaatse om het te troosten. Baby’s reageren in hun slaap ook (onbewust) op geluiden in de omgeving. Gezelschap houdt hen dus een stukje alerter. Anderzijds overlijden kinderen bij wiegendood erg snel en geruisloos.

Ook professor Stijn Verhulst, slaapexpert in het UZ Antwerpen, schaart zich achter het nieuwe advies. “Het is veiliger en zorgt in tegenstelling tot wat velen vrezen niet voor slaapproblemen later. Kinderen moeten vooral leren om zelfstandig in te slapen. Dat kan perfect in de kamer van de ouders.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer