AFP or licensors

Hoe zal het Europees Parlement eruitzien na de verkiezingen? 

Het Europees Parlement heeft vanochtend de eerste voorspelling over de zetelverdelingen in het Europees Parlement uitgebracht. Het Europese politieke landschap verschuift naar rechts, maar er is absoluut geen sprake van een eurosceptische golf, aldus Hendrik Vos. 

De voorspellingen over de zetelverdeling in het Europees Parlement worden vanaf vandaag om de twee weken uitgebracht door het Europees Parlement. Dit in aanloop naar de Europese verkiezingen op 26 mei 2019. Uit de eerste voorspelling van vandaag valt duidelijk af te leiden dat het Europese politieke landschap meer verdeeld zal zijn. 

(Lees verder onder de grafiek van de zetelverdeling)

Brexit

Door de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zullen er 705 zetels te verdelen zijn over de verschillende lidstaten. Voordien waren het er 751.

Wat het meeste opvalt uit de voorspelling is dat de grootste twee fracties, de “Europese Volkspartij” (EVP) en de “Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten” (S&D), allebei zetels zouden verliezen ten opzichte van de huidige legislatuur. Daardoor zouden zij samen geen meerderheid meer vormen in het Europees Parlement. Waar zij nu goed zijn voor 54 procent van het aantal zetels, zouden zij na de verkiezingen nog slechts 45 procent van de zetels bekleden. Het vormen van een meerderheid, om onder andere Europese wetgeving goedgekeurd te krijgen, zal voortaan moeilijker zijn. Er zal namelijk een meerderheid gevormd moeten worden van minstens drie fracties.

De apocalyps voor de Europese Unie is niet nabij als je naar deze prognoses kijkt

Hendrik Vos, Professor Europese Politiek

De sterkst stijgende fractie is het extreemrechtse “Europa van Naties en Vrijheid” (ENF), waar het Vlaams Belang in zetelt. Die zou voortaan goed zijn voor 8 procent van het Europees Parlement, wat een stijging is van 3,5 procent. Zo gaat ze van kleinste fractie in het Europees Parlement naar vierde grootste fractie. De Italiaanse partij van Matteo Salvini, Lega Nord, zorgt hierbij voor 27 van de 59 zetels. Hiermee wordt de partij de tweede partij binnen het Europees Parlement, na de CDU van Duitsland. 

Hendrik Vos, Professor Europese Politiek aan de Universiteit Gent, relativeert de hogere scores van de eurosceptische partijen. Deze scoorden bij de vorige verkiezingen in 2014 ook al goed, aldus Vos. Ook benadrukt hij dat de EVP en S&D het grootste machtsblok zullen blijven, wat wil zeggen dat die fracties nog altijd het merendeel van de Europese wetgeving zullen bepalen. 

Overigens zal enerzijds de “Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa” (ALDE) 1,5 procent stijgen en anderzijds de fractie van de “Europese Conservatieven en Hervormers” (ECR) 2,5 procent dalen. Daardoor wordt ALDE de derde fractie en laat hiermee het ECR, waar ook de N-VA in zit, achter zich.

De voorspelling is gebaseerd op de huidige samenstelling van Europese fracties. Dit wil zeggen dat nationale politieke partijen worden geclassificeerd in de fractie waar zij momenteel in zetelen. De nationale partijen die momenteel niet vertegenwoordigd worden in het Europees Parlement zijn bij "andere" geclassificeerd. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor ALDE, aangezien de partij van Emmanuel Macron, “La République en marche !”, lid zal worden van deze fractie. Die partij is volgens de voorspelling goed voor 20 zetels, wat betekent dat ALDE nog meer zou stijgen dan de voorspelling zegt, namelijk naar 95 zetels in plaats van 75. 

Vlaanderen

In Vlaanderen ziet het ernaar uit dat de N-VA de grootste partij zal zijn bij de Europese verkiezingen. Als ze 28,8 procent van de stemmen halen, krijgen ze opnieuw vier van de twaalf zetels die in Vlaanderen te verdelen zijn.  De CD&V zou de tweede partij worden met 16,3 procent en twee zetels.

Groen zou dan weer stijgen en één zetel winnen. Zij zouden dan twee Europarlementsleden mogen afvaardigen in plaats van één. Dit ten koste van de Open VLD, die de derde partij zou blijven, maar dan één zetel zou moeten afgeven, van drie naar twee zetels.

Vlaams Belang en SP.A zouden elk één Europarlementslid leveren. 

Bronnen

De voorspelling van het Europees Parlement is gebaseerd op nationale peilingen in elke lidstaat van de Europese Unie. Die peilingen zijn publiek voor iedereen en afkomstig van betrouwbare bronnen, aldus het Europees Parlement. Het rapport van vandaag is uitgevoerd door “Kantar Public” en “Ipsos”.

De volgende voorspelling wordt uitgebracht op 27 februari. 

Meest gelezen