Direct naar artikelinhoud
Joods Museum

Zevende jurylid proces Nemmouche gewraakt na gesprek met collega

Het proces lag in afwachting van een mogelijk verhoor even stil, maar is ondertussen verdergezet.Beeld AFP

Een jurylid heeft vrijdag over het proces gesproken met een collega die niet verhoord is tijdens het proces. Dat heeft het jurylid maandag zelf opgebiecht. Het federaal parket vroeg dat het jurylid gewraakt zou worden, net als de burgerlijke partijen. De verdediging van Nemmouche vroeg dat niet, maar uiteindelijk besloot het hof de man toch te wraken. Hij zou weliswaar geen misdrijf hebben begaan. 

Het zesde jurylid, dat maandagvoormiddag gewraakt werd, heeft van een vrouwelijke collega gehoord dat die vrouw Mehdi Nemmouche voor de aanslag op het Joods Museum in het gezelschap van twee mannen had gezien. Dat meldt de politieman die het jurylid maandagmiddag heeft verhoord.

“Het jurylid heeft verklaard dat hij na afloop van de zitting naar zijn werk is gegaan om te melden dat het assisenproces langer zou duren”, meldde de agent. “Daar werd hij aangesproken door een vrouwelijke collega, die hem iets wou vertellen. In de mannentoiletten vertelde die vrouw daarop dat zij op 24 mei 2014 Mehdi Nemmouche in een wagen had gezien, vlakbij de grote synagoge, in het gezelschap van twee mannen, een blanke die hem bevelen gaf en een gebruinde man.”

‘Daar zou ze ook Didier Reynders gezien hebben, wat haar deed vermoeden dat Reynders ‘mee in het complot zat’’
Politieagent

Volgens de vrouw leek Nemmouche allesbehalve op zijn gemak. Nemmouche zou daarop uitgestapt zijn, met twee tassen in de handen en zou vervolgens het koppel Riva gevolgd zijn. Nog steeds volgens de vrouw ging ze vervolgens naar de synagoge om daar te melden dat ze “iets louche” gezien had.

“Daar zou ze ook Didier Reynders gezien hebben, wat haar deed vermoeden dat Reynders ‘mee in het complot zat’”, ging de politiespeurders verder. “Bij het gesprek met het zesde jurylid was niemand anders aanwezig en volgens het zesde jurylid leek de vrouw erg gestresseerd. Ze zou het ook nooit gemeld hebben aan de politie.

Het openbaar ministerie stelde voor om verder onderzoek te voeren naar die verklaring.

Verhoor

“We vermoeden dat deze dame de aandacht zoekt, zoals wel meer getuigen gedaan hebben op dit proces”, zei meester Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche. “Voor ons is het niet nodig haar verder te verhoren, en al zeker niet om haar hier te laten opdraven en haar bloot te stellen aan een mogelijke vernedering of enige vorm van sarcasme.”

Het hof volgde de verdediging. Het woord is nu aan meester Christian Dalne, advocaat van de familie Strens, voor zijn pleidooi.

“Gewraakt jurylid beging geen misdrijf”

Het gewraakte jurylid beging naar alle waarschijnlijkheid geen misdrijf. Dat is de mening van een strafpleiter en een assisenvoorzitter die Belga kon spreken. “De sanctie is de blaam die hij krijgt door de verwijdering uit de jury”, klinkt het.

“Het komt me voor dat er niet meteen een wetsbepaling is die dit strafbaar stelt”, zegt Antoon Boyen, de eerste voorzitter van het Gentse hof van beroep, die ettelijke assisenzaken heeft voorgezeten. “Het is wel één van de basisprincipes, die ook steevast aan de jury worden uitgelegd door de voorzitter. Zij mogen niet zelf op onderzoek gaan. Als er iets is dat ze onderzocht willen zien, moeten ze dat melden aan de voorzitter. Wie hiertegen zondigt, wordt uit de jury gezet. Dat is meteen de voornaamste sanctie, de blaam van de verwijdering.”

Het is al het zevende jurylid dat vervangen moet worden.