Direct naar artikelinhoud
Misbruik

Kerk moet confrontatie met "monster" van kindermisbruik aangaan

Al vanaf het begin van zijn ambt in 2013 is paus Franciscus vastberaden om op te treden tegen kindermisbruik.Beeld Photo News

De katholieke kerk moet de moed hebben om de confrontatie aan te gaan met het “monster” van kindermisbruik door geestelijken. Dit heeft de Vaticaanse woordvoerder Alessandro Gisotti maandag gezegd. Voor het eerst roept paus Franciscus alle voorzitters van de bisschoppenconferenties naar Rome voor een bijeenkomst over seksueel misbruik in de kerk. Kardinaal Jozef De Kesel zal België vertegenwoordigen.

Paus Franciscus heeft de voorzitters van alle bisschoppenconferenties ter wereld naar Rome geroepen om van donderdag tot zondag topoverleg te houden over de aanpak en het voorkomen van kindermisbruik in de kerk. De bijeenkomst kreeg de titel ‘De bescherming van minderjarigen in de kerk’.

Volgens Kerknet buigen paus en kerkleiders zich over onder meer de spirituele en juridische verantwoordelijkheden van de bisschop, verantwoording aan de kerkelijke hiërarchie en transparantie. Naast plenaire sessies is er op het overleg ook plaats voor gesprekken in werkgroepen, gebedsmomenten, het beluisteren van getuigenissen van slachtoffers en een verzoeningsliturgie.

"De symboolwaarde van de top is groot en hij kan de puntjes op de i zetten over het te volgen beleid wereldwijd", zeg kardinaal De Kesel. "Geen doofpotten meer. In sommige landen wordt de kerk er nu pas mee geconfronteerd, of moet het nog beginnen. Zij kunnen leren van onze aanpak."

"Doel is dat alle bisschoppen leren inzien wat ze moeten doen om het wereldwijde probleem van seksueel misbruik in de kerk te voorkomen en te bestrijden", aldus het Vaticaan. "Eens de bisschoppen weer thuis zijn, moeten ze weten welke wetten hierbij van toepassing zijn en welke stappen moeten worden ondernomen om misbruik te voorkomen, om de slachtoffers te begeleiden en ervoor te zorgen dat geen enkel geval wordt toegedekt.”

“De katholieke kerk moet verstaan dat bisschoppen wereldwijd verantwoordelijkheid dragen voor wat wordt gedaan”, zei de Amerikaanse kardinaal Blaise Cupich, lid van een voorbereidende commissie van het Vaticaan, maandag op een persconferentie. De hoop is van de top een “keerpunt” te maken in de inspanningen om kinderen te beschermen. “Wij mogen na deze bijeenkomst beslissende actie verwachten, zowel vanuit Rome als vanuit de nationale bisschoppenconferenties”, zo citeerde Kerknet de kardinaal.

‘Wij mogen na deze bijeenkomst beslissende actie verwachten, zowel vanuit Rome als vanuit de nationale bisschoppenconferenties’
Amerikaans kardinaal Blaise Cupich

“We gaan al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat mensen verantwoordelijk, toerekenbaar worden gehouden, en dat er transparantie is, want deze drie elementen zullen kinderen veilig houden”, zei Cupich.

De Amerikaan stelde volgens Kerknet dat de topbijeenkomst erkenning wil geven aan de pijn van misbruikslachtoffers en duidelijk moet maken dat seksueel misbruik niet beperkt blijft tot bepaalde gebieden in de wereld. Dit is een globaal probleem, dat een globale aanpak vereist. Daarbij dient erop toegezien dat de bestaande wetten en regels van de Kerk worden toegepast, ook voor diegenen die seksueel misbruik trachten toe te dekken, aldus Cupich volgens het internetportaal van de katholieke kerk in Vlaanderen.

“Wij hebben het engagement van iedereen nodig om het monster (van het kindermisbruik) onder ogen te zien en wij mogen niet bang zijn, indien wij het willen verslaan”, viel de Vaticaanse woordvoerder Alessandro Gisotti hem bij.

‘Wij hebben het engagement van iedereen nodig om het monster (van het kindermisbruik) onder ogen te zien en wij mogen niet bang zijn, indien wij het willen verslaan’
Alessandro Gisotti, woordvoerder Vaticaan

Nog volgens Kerknet probeert het Vaticaan niettemin de hooggespannen verwachtingen voor deze topbijeenkomst enigszins te temperen. Het vestigt er de aandacht op hoe moeilijk het zal zijn om eensgezind een beleid vorm te geven, dat ook overal consequent wordt toegepast.

Namens slachtoffers zei Peter Isely van de organisatie Ending Clerical Abuse maandag dat paus Franciscus zijn belofte van nultolerantie nu in daden moet omzetten.

Volgens Kerknet zal een dozijn slachtoffers van seksueel misbruik een ontmoeting met vier leden van het organisatiecomité van het topoverleg hebben. Het precieze tijdstip is nog niet bekend.

Zaterdag heeft het Vaticaan de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick (88) uit zijn ambt gezet. Een disciplinair panel oordeelde dat McCarrick gezondigd heeft tegen het zesde gebod - doe nooit wat onkuisheid is - “met minderjarigen en volwassenen”, met de “verzwarende factor van machtsmisbruik”.

"Nooit eerder werd iemand zo hoog in de kerkelijke hiërarchie naar de lekenstand verwezen als straf voor seksueel misbruik en machtsmisbruik. Iedereen hoopt nu dat de paus hiermee een voorbeeld wil stellen", zegt de Vlaamse kerkjurist Kurt Martens.

Paus Franciscus had vanaf zijn ambtsaanvaarding in 2013 steeds benadrukt dat hij tegen kindermisbruik zou optreden.