Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Brusselse brandweer boos om late oproep na ongeval brommobiel, De Crem weerlegt kritiek

Illustratiebeeld.Beeld Koen Moreau

De brandweervakbond VSOA klaagt over het optreden van de Leuvense noodcentrale. Die stuurde volgens voorzitter Eric Labourdette niet de dichtstbijzijnde brandweerpost naar het Aixam-ongeval in Sint-Genesius-Rode. “We hadden die meisjes veel sneller uit het wrak kunnen bevrijden.” De 112-noodcentrales gaat de interventie analyseren. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weerlegt de kritiek en zegt dat er “correct gehandeld” werd.

Het hele weekend en zelfs maandag krijgt Eric Labourdette van brandweervakbond VSOA telefoontjes. “Allemaal collega’s. Brandweerlui uit Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant die zich vragen stellen bij de hulpverlening in Sint-Genesius-Rode.”

Terug naar zaterdagnacht. Om 1.05 uur rijdt een Volvo-terreinwagen op de Steenweg op Waterloo tegen een brommobiel. In het autootje zitten vier tienermeisjes: twee voorin en twee in de koffer. “Een Anderlechtse brandweerman passeerde toevallig toen de aanrijding gebeurde”, zegt Labourdette. “Hij heeft meteen het noodnummer gebeld en gevraagd om vier ambulances, een spoedarts en een wagen om de geknelde inzittenden van het autootje te bevrijden.”

De noodcentrale belt volgens Labourdette eerst naar de brandweerpost in Halle voor twee ambulances. Hun kazerne ligt op elf kilometer van de plaats van het ongeval. Daarna, om 1.13 uur, vraagt de noodcentrale twee ambulances aan de brandweer in Eigenbrakel. Die zitten op 12 kilometer rijden. De spoedarts moet uit het ziekenhuis in Elsene komen. “Dié spoedarts belt naar de Brusselse dispatching om te melden dat hij onderweg is naar een interventie.” Zo hoort de Brusselse brandweer voor het eerst van het ongeval in Sint-Genesius-Rode, om 1.15 uur. 

“Getreuzel”

Het duurt nog tot 1.27 voor de brandweermannen van de post in Ukkel, op 5 kilometer van de plaats van het ongeval, mogen uitrukken met een wagen en materiaal om de geknelde meisjes te bevrijden.  “Zo is veel kostbare tijd verloren”, meent Labourdette. “De noodcentrale is wettelijk verplicht om de dichtstbijzijnde brandweerpost te bellen. Waarom doén ze dat dan niet? Ik weet niet of het ‘getreuzel' gevolgen heeft gehad voor de meisjes. Maar ze hebben volgens mij langer gekneld gezeten dan nodig was. Dat vind ik onaanvaardbaar. Crimineel zelfs.”

‘De noodcentrale is wettelijk verplicht om de dichtstbijzijnde brandweerpost te bellen. Waarom doén ze dat dan niet?’
Eric Labourdette (VSOA)

“Geen fouten gemaakt”

Labourdette is van plan een klacht in te dienen bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, de bevoegde inspectie van Vlaams-Brabant en de functionele chef van de 100-centrale van Vlaams-Brabant.

“Wat ons betreft is de tussenkomst naar behoren verlopen. De hulpverlening heeft geen vertraging gehad. Een ongeval als dat in Sint-Genesius-Rode waar tieners bij betrokken zijn is natuurlijk vreselijk. Het wachten duurt in zo’n geval ook altijd te lang. Maar wat de procedure betreft zijn er geen fouten gemaakt”, zegt Alain Habils, woordvoerder van hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

“Uit een grondige analyse uitgevoerd door de verantwoordelijken van de noodcentrale 112 Vlaams-Brabant is gebleken dat alle hulpdiensten (zowel medische middelen, brandweermiddelen en politie) onmiddellijk na het ontvangen van de noodoproepen en conform het principe van de snelste adequate hulp werden gealarmeerd”, verduidelijkt Thomas Biebauw, woordvoerder van de Algemene Directie Civiele veiligheid.

“Een eerste oproep is binnengekomen om 01:07, waarbij er sprake was van een ongeval met gekwetsten maar er geen sprake was van geknelden. De medische ploegen en de politie zijn onmiddellijk na deze oproep gealarmeerd, maar bij incidenten zonder geknelden wordt de brandweer standaard niet uitgestuurd. Een tweede oproep is binnengekomen om 01:17 waarbij er bijstand werd gevraagd om geknelden te bevrijden. Onmiddellijk daarna is de brandweer van Brussel gealarmeerd. Uit respect voor de slachtoffers en de familie wordt er geen verdere informatie vrijgegeven”, klinkt het.

Ontslagnemend Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat aan VTM NIEUWS weten dat Binnenlandse Zaken de interventie heeft onderzocht. Daaruit blijkt dat alle hulpdiensten snel en correct zouden hebben gehandeld: medische ploegen en politie zijn meteen uitgerukt, maar de brandweer is daar standaard niet bij. Pas wanneer gemeld wordt dat er ook geknelden zijn, wordt ook brandweer gealarmeerd, en die melding gebeurde pas bij een tweede oproep, tien minuten na de eerste.

In een reactie laat Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte (sp.a) weten dat hij vooraleer hierover een uitspraak te doen het onderzoek afwacht. “Het gebeurt wel enkele keren op een jaar dat mensen vragen hebben of de 100-centrale bij het uitsturen van hulpmiddelen de juiste beslissingen heeft genomen. Dit wordt steeds grondig onderzocht en dat vergt tijd. Men kan immers na een dergelijk onderzoek hierover een uitspraak doen. Naast de theoretische beschikbaarheid van middelen is er bijvoorbeeld de vraag wat er in de praktijk op dat ogenblik effectief beschikbaar was om in te zetten”, aldus De Witte, die het verloop van het onderzoek zal opvolgen.