Direct naar artikelinhoud
Medicijnen

Bloedverdunner Marevan dreigt van markt te verdwijnen: duizenden patiënten in de problemen

Bloedverdunner Marevan dreigt van markt te verdwijnen: duizenden patiënten in de problemen
Beeld rv

Cardiologen waarschuwen dat het geneesmiddel Marevan, een veelgebruikte bloedverdunner, uit de rekken dreigt te verdwijnen. Voor patiënten met een mechanische hartklep is de omschakeling naar alternatieven niet eenvoudig. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) probeert een oplossing te vinden met de fabrikant. 

Vanaf 1 maart stopt de farmaceutische firma Therabel met de verkoop van Marevan, een veelgebruikte bloedverdunner. Het wekte verbazing bij cardioloog Marc Goethals (Onze Lieve Vrouw-ziekenhuis Aalst). “Dat een firma het akkoord krijgt om een vitaal geneesmiddel van de markt te halen in een beschaafd land als België, kan er bij mij niet in.” In ons land nemen zo’n 20.000 patiënten Marevan om bloedklonters te voorkomen en op die manier beroertes, tromboses of longembolieën te vermijden. Vooral patiënten met een metalen kunsthartklep zijn ervan afhankelijk, want zij mogen de modernere bloedverdunners niet nemen vanwege het risico op kleptromboses.

De geplande verkoopstop op 1 maart leidde dan ook tot nieuwe onderhandelingen tussen de fabrikant en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “Het gaat er om zo snel mogelijk nieuwe loten van het geneesmiddel beschikbaar te hebben, zodat patiënten niet zonder Marevan vallen”, zegt woordvoerder Ann Eeckhout. Al kunnen zij de firma niet dwingen om het geneesmiddel te blijven verkopen. Therabel zelf wenst pas te reageren na afloop van de onderhandelingen en pint zich naar eigen zeggen niet vast op een welbepaalde deadline.

‘Voldoende voorraad’

Cardioloog Thomas Vanassche (UZ Leuven) volgt de onderhandelingen op de voet, maar waarschuwt voor paniek. Mocht het product van de markt verdwijnen, blijft in theorie een omschakeling naar andere bloedverdunners ook mogelijk, al vraagt dit een aanpassing op maat. “Er zijn alternatieve middelen, maar de precieze afstemming per patiënt vergt kunst en kunde. Een behandeling is telkens een zoektocht, met opvolgen en aanpassen.”

In België zijn er twee varianten op Marevan voorhanden: Marcoumar en Sintrom. Dat de omschakeling niet in een-twee-drie kan gebeuren, ligt aan het feit dat de werkingsduur van de middelen verschilt. Sintrom werkt bijvoorbeeld korter dan Marevan, maar laat de bloedwaarden meer schommelen. Dat vereist regelmatige controlemomenten met bijbehorende bloedprik. Marcoumar werkt stabieler, maar daarbij duurt het langer voor het lichaam reageert. “Marevan is het beste compromis van de drie qua werkingsduur”, zegt Goethals.

‘Dat een firma het akkoord krijgt om een vitaal geneesmiddel van de markt te halen in een beschaafd land als België, kan er bij mij niet in’
Cardioloog Marc Goethals

Er bestaan ondertussen modernere bloedverdunners waarbij de patiënt minder frequent moet worden opgevolgd door de arts. Maar niet alle patiënten kunnen daar zomaar naar overstappen. Patiënten met een metalen kunstklep verdragen de nieuwe middelen bijvoorbeeld niet. Zij moeten bij een van de drie klassiekers blijven. Zo groeide Marevan uit tot een product voor een kleinere niche, terwijl de prijs voorlopig nog erg laag bleef. Dat er efficiëntere middelen bestaan, maakt Marevan commercieel alsmaar minder interessant voor de producent. Een doosje kost ‘slechts’ 6,30 euro in de apotheek. Voor de nieuwere middelen kan dat oplopen tot 90 euro gemiddeld.

Overleg tegen de klok

Er zou nog een stockvoorraad aan Marevan zijn tot april. Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) publiceerde deze maand alvast een advies om artsen te helpen omschakelen op de twee alternatieve geneesmiddelen. In geval van acute nood zouden artsen ook medicijnen uit het buitenland kunnen laten importeren voor bepaalde patiënten, zegt het FAGG.

Met nog twee weken voor de geplande verkoopstop, begint het overleg te dringen. Enkele cardiologen willen niet reageren “om de onderhandelingen niet te ondermijnen”. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) geeft geen commentaar over lopende onderhandelingen van haar administratie.