Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Zestien Amerikaanse staten dagen Trump voor de rechter wegens noodtoestand

Xavier Becerra, hoofdaanklager van Californië.Beeld AFP

Een coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, daagt president Donald Trump voor de rechter vanwege zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen en zodoende geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. 

De Californische hoofdaanklager Xavier Becerra zei dat hij samen met zijn collega’s uit Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon en Virginia Trump aanklaagt om “zijn misbruik van presidentiële macht te stoppen”.

“President Trump behandelt de wet met de grootste minachting”, aldus Becerra. “Hij weet dat er geen grenscrisis is, hij weet dat het uitroepen van de noodtoestand niet gerechtvaardigd is en hij geeft toe dat hij deze zaak voor de rechter vermoedelijk verliest.”

“We klagen president Trump aan om te voorkomen dat hij eenzijdig geld steelt van de belastingbetaler, gereserveerd door het Congres voor de mensen in onze staten. Voor de meesten van ons is het kantoor van de president geen plaats voor theater”, voegde hij daar aan toe.

Volgens Becerra is er geen sprake van een noodtoestand aan de grens met Mexico. De president had volgens hem eerder al gezegd dat hij geen noodtoestand hoefde uit te roepen om de muur te bouwen. “Presidenten horen geen noodtoestanden uit te roepen alleen met als doel om fondsen te plunderen, omdat ze het Congres niet zo ver kregen om hun plannen te bekostigen”, zei Becerra bij de zender MSNBC.

Juridische vertraging

President Trump liet eerder al weten dat hij rekening hield met deze juridische vertraging. “We zullen gedaagd worden en dan zullen ze naar de federale rechter stappen. We krijgen waarschijnlijk een slechte uitspraak en dan nog een slechte uitspraak en dan eindigen we in het Hooggerechtshof en hopelijk krijgen we daar een eerlijke behandeling en winnen we, net zoals met het inreisverbod.”

Trump riep de situatie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens vorige week uit tot “nationale noodtoestand”. Daardoor kan hij zonder tussenkomst van het Congres geld vrijmaken dat hij wil gebruiken om een muur te bouwen aan de grens met Mexico te bouwen. Dat is een van zijn verkiezingsbeloftes. Met de muur wil Trump illegale immigratie tegengaan en zegt hij de criminaliteit door immigranten te verminderen.

Trump’s Tweets

President Trump reageerde deze middag op de gebruikelijke wijze via enkele tweets.  Daarin richt hij zich rechtstreeks tot Californië, waar Xavier Becerra, de hoofdaanklager, procureur-generaal is.  In een tweede tweet gaat hij nog eens in op het ‘Fast Train’ project, een hogesnelheidslijn voor treinen in Californië,  pakken duurder uitvalt dan het bouwen van zijn muur.  En het zou geen tweet van Trump zijn als er geen fout in was geslopen. Want hij had eerst de 16 staten nog ‘16 cities’ genoemd.

Twitter bericht wordt geladen...