Direct naar artikelinhoud
Nieuw programma

Axel Daeseleire koopt een kind voor 10.000 euro

Axel Daeseleire koopt een kind voor 10.000 euro
Beeld RV

India is een supermarkt voor kinderen. Die pijnlijke waarheid legt Axel Daeseleire bloot in de eerste aflevering van zijn nieuwe documentairereeks Trafiek Axel, waarin hij probeert om een zoon of dochter te kopen.

"Zeg maar wat je nodig hebt. Ik heb kinderen van 1 tot 10 jaar oud. Wij kiezen enkel perfecte kinderen voor onze stock." Als producten, als koopwaar: zo biedt een Indiase kinderhandelaar peuters en kleuters aan aan Axel Daeseleire.

Daeseleire reisde naar Punjab in Noord-India, op zoek naar kinderhandelaars. Onder het mom van een man die wanhopig vader probeert te worden en een kind kopen als laatste optie ziet, legde hij de ontmoetingen daar vast met verborgen camera's. Het resultaat is donderdag te zien op Vier in de eerst aflevering van Trafiek Axel.

15.000 kinderen

Voor 10.000 euro en zelfs ook minder - afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd van het kind - kon het al, een zoon of dochter kopen in India. 15.000 kinderen per jaar worden er verhandeld in het land. "India is de supermarkt van de kinderhandel", zeggen de programmamakers. Maar het is lang niet het enige land waar het gebeurt. Volgens Unicef worden wereldwijd vijf tot zes miljoen mensen per jaar het slachtoffers van mensenhandel. Naar schatting een derde daarvan zijn kinderen.

"Benin, Haïti, grote delen van Azië, maar ook Latijns-Amerika - kinderhandel zit verspreid overal ter wereld waar armoede is", zegt Philippe Henon van Unicef. "Het gebeurt dat kinderen door hun ouders worden afgestaan omdat die te arm zijn om hun gezin te onderhouden, sommigen worden ook ontvoerd. Bovendien gaat het vaak om landen met een gebrek aan geboorteregistratie. Die kinderen bestaan dan officieel niet, hebben geen papieren en zijn dus een vogel voor de kat. Valse papieren zijn snel gemaakt zo."

De kinderen worden via zakenmannen verkocht aan adoptieouders die de ellenlange adoptieprocedure op die manier proberen te omzeilen, maar komen ook veelal terecht in de prostitutie - het is geen toeval dat de helft meisjes zijn -, in de dwangarbeid of in extreme vorm in het leger als kindsoldaat.