Professor Wallace Smith Broecker.
Volledig scherm
Professor Wallace Smith Broecker. © AP

Wetenschapper overleden die al in jaren 70 waarschuwde voor ‘global warming’

De termen ‘global warming’ en ‘klimaatverandering’ zijn vandaag actueler dan ooit. De wetenschapper die ze in de jaren 70 van vorige eeuw hypete door toen al aan de alarmbel te trekken, is gisteren in een New Yorks ziekenhuis overleden. Wallace Smith Broecker van de Columbia University werd 87. Hij stond bekend als de ‘grootvader van de klimaatwetenschap’.

13 reacties

  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Kirsten..bedankt voor uw 'bijdrage' aan de planeet...de rekening komt nog wel.
  • Kirsten De Laet

    5 jaar geleden
    Ons klimaat verandert continu, met of zonder mensen op deze planeet. Tot op heden is er geen bewijs geleverd dat de CO2 correlatie een opwarming teweegbrengt. Men maakt ons leugens wijs, bedriegt ons dagelijks en fraudeert erop los dat het schandalig is. Klimaat is een religie geworden mede dankzij de klimaatkerk. Ik leef maar één keer en heb geen reserveleven in de schuif liggen dus trek ik mij niks aan van deze hypocrisie. Volgende week skiën te Oostenrijk met de dieselstoof euro3 ernaar toe.
  • Hans Schoen

    5 jaar geleden
    De oliemaatschappijen wisten het al door eigen studies tijdens de jaren 50 meteen zvm nuanceren en wegmoffelen het lobbyen deed de rest.
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Vladimir,CO-2 zorgt voor meer vasthouden van warmte. Meer warmte zorgt dan op haar beurt voor meer rotting van natuurafval (bladeren e.d) en voor ontdooien van permafrost waarbij massaal methaan (nog krachtiger broeikasgas) zal vrijkomen. De aanzet van dit alles is hoe dan ook CO-2. Onderscheid maken tussen oorzaak-gevolg,nietwaar?
  • Ben Strubbe

    5 jaar geleden
    Heb jij je nog nooit afgevraagd, an kobe, waarom alleen CO2 wordt aangepakt, terwijl waterdamp (ook een broeikasgas), bv. een veel grotere invloed heeft op de stijging van de temperatuur ? Of waarom de veel hogere gemiddelde temperatuur tijdens de Middeleeuwen (hoger dan vandaag) werd weggelaten uit de grafieken van het IPCC ? Of dat er ondertussen in Canada een rechtszaak loopt tegen Mann, de bedenker van de hockey stick-grafiek, wegens mogelijke fraude met klimaatdata ?