Direct naar artikelinhoud
Filipijnen

Mazelenuitbraak op de Filipijnen eist 136 levens

Vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis gaan van huis tot huis om kinderen te vaccinerenBeeld AP

Een mazelenuitbraak op de Filipijnen heeft dit jaar al geleid tot 136 doden, onder wie vooral jonge kinderen. 8.400 mensen zijn ziek geworden. President Rodrigo Duterte probeert het vertrouwen in vaccinaties met een nationale campagne te herstellen. 

In de hoofdstad Manila was het dodenaantal door de mazelen in januari meer dan tien keer zo hoog als in 2018, meldt het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid. Bij ongeveer de helft van de slachtoffers ging het om kinderen tussen de 1 en 4 jaar. Het merendeel van hen was niet ingeënt tegen het virus.

‘Geen wat nu als, geen gemaar, geen voorwaarden, jullie moeten gewoon je kinderen meenemen en erop vertrouwen dat de vaccinaties hen zullen redden’, zei de Filipijnse president Rodrigo Duterte afgelopen vrijdag op de nationale televisie. Hij benadrukte hoe de mazelen een fatale afloop kan hebben bij kinderen die niet zijn ingeënt.

Duterte is vorige week een campagne begonnen om ouders ervan te overtuigen hun kinderen te laten inenten. Met grootschalige immunisering moet het mogelijk zijn om de uitbraak nog voor april onder controle te krijgen, stelt hij. De eerste resultaten van de campagne werpen hun vruchten af. Vorige week lieten 130 duizend mensen zich injecteren met een antimazelenvaccin.

Dieptepunt

De campagne was volgens de president hard nodig, want het vertrouwen in vaccinaties op de Filipijnen is tot een dieptepunt gezakt. Volgens een studie van de London School of Hygiene and Tropical Medicine daalde deze van 93 procent in 2015 tot 32 procent in 2018.

Dit zou vooral te maken hebben met een controverse rondom het vaccin Dengvaxia van de Franse farmaceut Sanofi Pasteur. Dit middel is in 2016 door de Filipijnse overheid gepresenteerd als een veelbelovend vaccin tegen knokkelkoorts. Oppositieleden waarschuwden toen dat het middel ernstige bijwerkingen had en tot de dood kon leiden.

Een jaar later, in 2017, bracht Pasteur naar buiten dat uit een studie bleek dat Dengvaxia inderdaad bijwerkingen kan hebben. Als kinderen nooit eerder tegen knokkelkoorts  zijn gevaccineerd en later alsnog besmet raken, kan de vaccinatie in zeldzame gevallen leiden tot ernstigere symptomen. Op dat moment waren er al meer dan 830 duizend mensen op de Filipijnen met het middel ingeënt.

Aangeklaagd

Meer dan dertig mensen uit de medische sector werden daarop aangeklaagd. Pasteur betaalde ruim 31 miljoen euro terug om de nog niet gebruikte vaccins terug te kopen. Voormalig president Benigno Aquino II stopte zijn nationale vaccinatieprogramma in zijn geheel.

‘De levens en toekomst van jullie kinderen liggen in jullie handen’
Fransisco DuqueFilipijnse minister van Volksgezondheid

Een studie van de Universiteit van de Filipijnen wees vorig jaar alsnog uit dat de veronderstelde Dengvaxia-doden, op dat moment veertien, op twee zaken na niet te wijten zijn aan het vaccin. Bij die laatste twee werkte het middel waarschijnlijk niet goed.

‘Laten we de zaak rondom Dengvaxia niet verwarren met andere vaccinaties die decennialang bescherming bieden’, zei de Filipijnse minister van Volksgezondheid Fransisco Duque eerder deze maand. ‘De levens en toekomst van jullie kinderen liggen in jullie handen. Waarom ontnemen jullie hun bescherming, simpelweg vanwege de controverse rondom één vaccin?’