Direct naar artikelinhoud
Libisch geld

Minister Reynders komt in beeld in kwestie rond geld van Kadhafi

Didier Reynders (MR).Beeld Photo News

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) komt in beeld in de kwestie van de verdwenen Libische fondsen. In een brief aan zijn toenmalige Libische collega bood Reynders in 2012 een uitweg aan om de bevroren fondsen vrij te geven. Het toont aan dat de Belgische minister de kwestie wel degelijk goed volgde.

Update: Advocaat prins Laurent over brief van Reynders: “Duidelijk twee maten en twee gewichten”

Waar is het ‘verdwenen’ Libische geld naartoe? Onder dictator Muammar Kadhafi parkeerde het Libische regime grote sommen geld in het buitenland, waarvan zo’n 14 miljard in België. Die fondsen werden door de VN geblokkeerd in 2011. 

De intresten van de bevroren rekeningen werden door de Belgische staat eind 2012 vrijgegeven. Niemand weet waar dat geld beland is. De toenmalige bevoegde ministers Didier Reynders (Buitenland) en Steven Vanackere (CD&V, Financiën) zeggen van de operatie geen weet te hebben. Uit een brief van Reynders aan zijn Libische evenknie blijkt nu dat de MR-minister wel degelijk de kwestie van het bevroren Libische geld met aandacht volgde. 

Harde eis

In de brief, uit de zomer van 2012, biedt minister Reynders zijn Libische ambtgenoot een uitweg aan. De Libische minister van Buitenlandse Zaken was toen net in functie, na de val van Kadhafi in de herfst van 2011. In het schrijven geeft Reynders aan dat er een “formele mogelijkheid” is om het geld vrij te maken voor humanitaire doeleinden, in overeenstemming met de Europese regels. “Om deze vrijmaking te faciliteren, wil ik u met deze brief consulteren over het toekomstige gebruik van deze bevroren fondsen door de Libische autoriteiten”, schrijft de minister.

Vervolgens roept Reynders op om de uitstaande facturen van Belgische bedrijven in het Noord-Afrikaanse land te betalen. Hij vraagt meteen ook de betalingsbewijzen voor te leggen, een harde eis in een voorts erg diplomatieke brief. Hij voegt ook twee tabellen toe: een overzicht van de bevroren Libische gelden in ons land, maar ook een lijst van Belgische bedrijven en hoeveel geld die nog tegoed hebben. 

Daaruit blijkt voor het eerst zwart-op-wit dat het Libische ministerie van Defensie nog 500.000 euro in het krijt stond bij wapenfabrikant FN Herstal. Het gaat volgens de tabel om een levering van sprays om wapens in te vetten. Ook is er sprake van een onbetaalde factuur ter waarde van 3,6 miljoen euro bij de Luikse firma CK Technology, die schietbanen inricht.

Opvallend: het Libische herbebossingsproject van prins Laurent wordt niet genoemd. Zijn advocaten klagen al langer aan dat ze ongelijk behandeld werden en stelden daarom eind januari de regering in gebreke. “Dit is net het soort demarche dat we al die jaren voor de prins hebben gevraagd”, reageert zijn advocaat Laurent Arnauts.

Uit de brief blijkt voor het eerst zwart-op-wit dat het Libische ministerie van Defensie nog 500.000 euro in het krijt stond bij wapenfabrikant FN Herstal

Belangen van bedrijven

Reynders maakte de brief over aan de commissie Financiën die de zaak tegen het licht houdt. In een begeleidende nota wijst hij erop dat het vrijgeven van het geld onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën valt. Dat was toen CD&V’er Steven Vanackere.  De interesten werden gedeblokkeerd op aangeven van Marc Monbaliu, directeur van de Belgische schatkist. In de argumentatie wordt de piste die Reynders in de zomer opperde niet vermeld.

In een reactie laat Reynders weten dat hij de brief schreef in de hoedanigheid van minister van Buitenlandse Zaken én Buitenlandse Handel. “We baseerden ons op informatie waarover onze ambassade beschikte.”

De minister gaf in het parlement aan voluit de belangen van de Belgische bedrijven in Libië te verdedigen. Op een parlementaire vraag van Dirk Van der Maelen (sp.a) of hij ook gelobbyd had voor FN Herstal of CK Technology, verwees hij door naar de minister van Financiën. “Hij kan het niet langer verstoppen dat hij hier niets voor heeft gedaan”, zegt Van der Maelen nu.

‘We baseerden ons op informatie waarover onze ambassade beschikte’
Didier Reyners (MR), minister van Buitenlandse Zaken