ABVV-voorzitter: “Indien nodig leggen we het land meerdere dagen plat”

© ISOPIX

ABVV-voorzitter Robert Vertenueil hoopt dat er na de federale verkiezingen in mei geen nieuwe coalitie met MR/N-VA komt. “Ik kan mij geen nieuwe Zweedse coalitie indenken als ik zie wat de mensen zeggen. Hun boodschap lijkt mij duidelijk”, klinkt het. De vakbondsman sluit een nieuwe ‘13 februari’ niet uit. “Indien nodig leggen we het land meerdere dagen plat.”

De ABVV-topman roept de politieke partijen op om de dag na de verkiezingen, wanneer ze de onderhandelingen over een nieuwe coalitie opstarten, rekening te houden met de realiteit. “De boodschap van het volk daarin niet opnemen, zou een vergissing zijn”, aldus Vertenueil tijdens de voorstelling van het memorandum van de socialistische vakbond.

Anticiperend op de groene electorale golf die er volgens de vakbondsman zit aan te komen wijst hij erop dat er geen antwoord kan komen op de klimaatproblemen, zonder rekening te houden met de sociale dimensie ervan, en omgekeerd. Een hint aan de ecologische partijen om samen te werken met andere partijen die op dat vlak grote ambities hebben.

Vertenueil kwam ook terug op de nationale staking van 13 februari. De werkgevers moeten zich bewust zijn van het feit dat er toen iets is gebeurd dat niet zomaar te verwaarlozen valt, zei hij met het oog op het hernemen van het loonoverleg maandag.

“We zullen zien wat er uitkomt en we zullen dat resultaat vervolgens voorstellen aan onze achterban. Maar indien men ons exact hetzelfde voorlegt, moet men niet al te hard verschieten en is er een reëel risico dat we ons opnieuw op straat zullen bevinden”, waarschuwde de ABVV-voorzitter. De socialistische militanten zijn bereid om een nieuwe 13 februari te organiseren en het land tot stilstand te brengen, “zelfs voor meerdere dagen indien nodig”, aldus Vertenueil, die naar eigen zeggen niet de bedoeling heeft om “voor de start van de onderhandelingen met dreigementen te zwaaien”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen