Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Greta Thunberg geeft EU veeg uit de pan: “Wij moeten jullie rommel opruimen”

Greta Thunberg en Jean-Claude Juncker.Beeld AP

De Zweedse tiener Greta Thunberg (16) heeft deze ochtend het Europees Economisch en Sociaal Comité toegesproken over de klimaatproblematiek. Daarbij spaarde ze de kritiek niet.

“Wij spijbelen voor het klimaat omdat we ons huiswerk hebben gemaakt”, stak Thunberg van wal. “Zij (de politici, red.) weten dat ze hun huiswerk niet hebben gedaan.”

De Zweedse zestienjarige werd omringd door enkele andere Europese klimaatspijbelaars, waaronder Anuna De Wever en Kyra Gantois, de drijvende krachten achter de beweging van klimaatspijbelaars bij ons. Ze waren getuige van hoe Thunberg tien minuten lang snoeiharde kritiek gaf op het huidige klimaatbeleid.

“De meeste politici willen niet met ons praten. Wij ook niet met hen. Wij willen dat ze met wetenschappers praten.” Het klimaatmeisje smeekte de Europese Unie om haar klimaatdoelstellingen naar boven te herzien. “Men laat alle problemen aan onze generatie. Maar het is niet onze toekomst waar we voor vechten, het is die van iedereen.”

‘De meeste politici willen niet met ons praten. Wij ook niet met hen. Wij willen dat ze met wetenschappers praten’
Greta Thunberg, klimaatspijbelaar

De Zweedse besefte dat haar boodschap als vreselijk naïef kon worden weggezet, maar ook daar had ze haar repliek klaar. “Als je je huiswerk maakt, weet je dat we geen andere keuze hebben. Als we niets ondernemen, is al onze vooruitgang voor niets geweest. De erfenis van onze politieke leiders zou die van de grootste blunder in de menselijke geschiedenis zijn. Zij zouden herdacht worden als de grootste schurken die ooit bestonden.”

Klimaatmars

“Zeggen dat alles goedkomt en niks doen geeft ons geen hoop”, zei de Zweedse tiener onder meer. “Als je gewoon wacht tot er iets verandert, doe je net het tegenovergestelde. Dan gedraag je je precies als een stelletje verwende en onverantwoordelijke kinderen.”

“De tijd raakt op”, waarschuwde Thunberg de aanwezigen nog. “We moeten nu actie ondernemen om jullie rommel op te ruimen. En we zullen niet stoppen tot we daar klaar mee zijn.”

Thunberg stapt straks mee in de klimaatmars. ‘s Avonds geeft ze samen met de andere jongeren van Climate 4 Youth nog een persconferentie.

Greta Thunberg met Jean-Claude Juncker achter zich.Beeld REUTERS
Klimaatmars
Beeld REUTERS
Klimaatmars
Beeld REUTERS