Standbeeld Leopold II krijgt Congolese hand toch niet terug

Minister Gatz kreeg de afgehakte hand te te zien, maar mocht die niet in ontvangst nemen © BELGAONTHESPOT

De Congolees links onderaan het standbeeld moet het al sinds 2004 zonder linkerhand stellen. © efo

thumbnail: Minister Gatz kreeg de afgehakte hand te te zien, maar mocht die niet in ontvangst nemen
thumbnail: De Congolees links onderaan het standbeeld moet het al sinds 2004 zonder linkerhand stellen.

Een Oostendse actiegroep ziet alsnog af van de teruggave van een deel van het monument van koning Leopold II dat in 2004 op de zeedijk werd ontvreemd. ‘De Stoeten Ostendenaere’ hakte toen de hand af van het beeld van een Congolees, die onder de vorst staat. Die hand wordt pas teruggegeven als België zijn excuses aanbiedt voor het koloniaal verleden.

wle

Het afhakken van de hand van de Congolese figuur is een duidelijke verwijzing naar het Belgische bewind in Congo. Het afhakken van een ledemaat was toen een vaak voorkomende straf.

Piet Wittevrongel, de man die destijds deelnam aan de vandalenstreek, had de afgezaagde ledemaat donderdag meegenomen naar een debat in de zaal van de Minardschouwburg in Gent. Daar was minister Sven Gatz aanwezig voor een debat rond de problematiek met visa voor Afrikaanse artiesten.

Wittevrongel wou het deel van het beeld enkel teruggeven indien België zijn excuses zou aanbieden voor het koloniaal verleden. Gezien die excuses donderdag niet beloofd kunnen worden, heeft de man de bronzen hand terug meegenomen naar Blankenberge, vanwaar hij afkomstig is.

Ook vraagt Wittevrongel dat de laatste overblijfselen van de vermoorde Congolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba, de restanten van zijn gebit, zouden worden teruggegeven aan diens nabestaanden.