Videospeler inladen...

Waar moet u op letten bij het plaatsen van een rookmelder?

Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht om op elke verdieping van je huis minstens één rookmelder te hebben hangen. Maar waar moet u op letten bij het kopen en plaatsen van zo'n rookmelder? "De inspecteur" op Radio 2 zocht het uit.

Sinds 2013 is het verplicht om zeker één rookmelder per verdieping te hebben in huurwoningen, studentenkoten en nieuwbouwwoningen. Vanaf 1 januari volgend jaar zal die verplichting gelden voor alle Vlaamse woningen. "We gaan de nieuwe verplichtingen niet actief controleren bij woningeigenaars. Maar laat dat geen reden zijn om geen rookmelders te hangen", zegt Dorien Van Cauwenberge, expert woningkwaliteit Wonen Vlaanderen.

Er bestaan nogal wat verschillende modellen van rookmelders. Wonen Vlaanderen en de brandweer raden aan om te kiezen voor een rookmelder met een 10-jarige batterij die je niet kan vervangen. "Zo ben je meteen 10 jaar veilig, zonder dat je eraan moet denken om de batterijen tijdig te veranderen", klinkt het. Meestal staat de datum aangegeven op de rookmelder zelf. Zoek op de verpakking ook naar de labels CE en EN 14604. Zo weet je dat de rookmelder voldoet aan de Europese norm.

"De inspecteur" op Radio 2 testte enkele rookmelders uit.

Leef brandveilig

De website leefbrandveilig geeft ook enkele tips over de plaatsing van rookmelders.

Er wordt aangeraden om in elke kamer een rookmelder te plaatsen, behalve in de keuken, de badkamer en de garage want daar is er een hoger risico op vals alarm. "Uiteraard is er ook hier een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes", lezen we.

Installeer de rookmelders altijd volgens de voorschriften van de fabrikant en test ze een keer per maand via de testknop. Hou je rookmelders ook stofvrij.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen