Direct naar artikelinhoud
DMens

De nieuwe Vlaamse bouwmeester is een diplomaat met heldere visie

Leo Van Broeck gaat op 1 september aan de slag.

Er is dan toch een nieuwe Vlaamse bouwmeester. Leo Van Broeck (57) is aangesteld voor vier jaar. De architect en professor staat bekend als voorstander van verdichting en is geen fan van Uplace.

De verdere versnippering van de ruimtelijke ordening moet stoppen. Het is een van de stokpaardjes van kersvers Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. "We moeten ontsnipperen en gaan wonen op een manier die minder open ruimte inneemt", vindt hij. Verdichting ziet hij als een oplossing, ook op het platteland, om zo kavels terug te geven aan de natuur. Zijn eigen architectenbureau Bogdan & Van Broeck, opgericht in 2007, weigert zelfs klanten die op een suburbane auto-afhankelijke kavel willen bouwen.

Met zijn aanstelling zet de Vlaamse regering een bouwmeester met een duidelijke visie in het zadel. Al kunnen we nu al zeggen dat die niet altijd 100 procent zal stroken met het beleid dat deze regering soms voerde. Hij uitte zich al kritisch over Uplace, de boskap voor Essers en de betonstop die volgens hem sneller op gang mag komen. Maar Van Broeck wil geen bouwmeester zijn die schiet op de politiek, "want in een democratie schiet je op die manier als kiezer op jezelf."

'We moeten ontsnipperen en gaan wonen op een manier die minder open ruimte inneemt'
Leo Van Broeck

"We komen van een 200 jaar oude cultuur waar natuur gelijk staat aan bouwgrond", zegt hij. "De Vlaming is ook verliefd op zijn auto. We mogen dus niet klagen dat het politieke beleid daar nog op is afgestemd."

Hij noemt zijn aanpak daarom niet zwart-wit, hij ziet zich als een bruggenbouwer die zoekt naar oplossingen. "Natuurlijk is het gemakkelijk om te staan roepen. Maar de schade en het gebrek aan draagvlak dat je zo creëert, vergt jaren om te herstellen. Ik zie mezelf eerder als diplomaat en relativist. Ik zie het als mijn taak om te helpen, te zoeken naar positieve alternatieven en positieve effecten op lange termijn."

De bouwmeester geeft het voorbeeld van Essers. "Vandaag lijken er maar twee mogelijkheden: een heel bos kappen of het bedrijf wegsturen", zegt hij. "We zouden kunnen zoeken naar tussenoplossingen, zoals het stapelen van een deel van de activiteiten, net zoals de logistieke zone in Brussel vlak bij Tour & Taxis waar vrachtwagens op twee verdiepingen rijden. Dan spreken we nog maar over een half bos."

Ambt herdefiniëren

Van Broeck werd gekozen na een lange selectieprocedure. De vorige bouwmeester, Peter Swinnen, werd begin 2015 om dringende redenen ontslagen. De Vlaamse regering besloot toen dat er geen nieuwe bouwmeester meer zou komen, maar dat de functie ingevuld zou worden door een 'bouwmeestercollege'. Op die intentie kwam de regering later terug.

"Het idee van een bouwmeester is nooit helemaal afgeschaft", zegt Van Broeck. "De bouwmeester is altijd omringd geweest door een ploeg experts, nu ook. Maar de werking van de bouwmeester heeft te kampen gehad met imagoproblemen. Het was dus niet slecht om het ambt opnieuw tegen het licht te houden. De Vlaamse regering zocht uiteindelijk opnieuw een gezicht, iemand met een visie."

Van Broeck start op 1 september met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur tot 30 juni 2020.