© BELGA

Reynders: “Alle teksten liggen op tafel, CETA-akkoord is mogelijk”

Kort na 15 uur is het overleg over het Belgische CETA-standpunt hervat in de Lambermont, de ambtswoning van premier Charles Michel. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liggen alle teksten op tafel, werden er geen bijkomende eisen meer gesteld en ligt een intra-Belgisch akkoord binnen handbereik. Daarna moeten de andere Europese lidstaten het Belgische standpunt nog wel goedkeuren, maar daarover is Reynders naar eigen zeggen “zeer optimistisch”.

Paul Magnette en Rudy Demotte, de ministers-presidenten van de Waalse en de Franse gemeenschapsregering, maakten echter duidelijk dat Belgisch groen licht voor het CETA-verdrag nog heel wat voeten in de aarde heeft. Als er een akkoord is dat wordt bekrachtigd door de andere lidstaten, wil zowel Magnette als Demotte dat hun parlementen zich over het Belgische standpunt uitspreken. In deze fase van de goedkeuringsprocedure is groen licht van de deelstaatparlementen strikt genomen niet nodig, maar dat is een politieke keuze, gaf Demotte toe.

Eerder zei Demotte dat hij niet denkt dat de Europees-Canadese top van donderdag nog kan doorgaan. “Ik geloof niet in de kerstman”, zei hij daarover aan de ingang van de Lambermont.

Het is onduidelijk hoe lang het overleg zal duren. Volgens Didier Reynders gebeurt tijdens de vergadering een laatste redactie van de teksten en houden de ambassadeurs van de EU-lidstaten zich klaar om woensdag(avond) over het dossier bijeen te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer