Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

PVDA wil komaf maken met ereloonsupplementen

Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.Beeld Photo News

Deze namiddag stelt de Partij van de arbeid (PVDA) haar verkiezingsprogramma voor. Eén van de speerpunten wordt het afschaffen van de ereloonsupplementen. Dat schrijft De Zondag, dat het programma exclusief kon inkijken.

Als het van Peter Mertens afhangt, gaan de ereloonsupplementen van specialisten op de schop. Deze meerkost mogen specialisten aanrekenen aan patiënten die opteren om in een eenpersoonskamer behandeld te worden en kunnen soms hoog oplopen.

“Die supplementen zijn de belangrijkste reden waarom zieken vandaag in een schuldenspiraal terechtkomen”, zegt voorzitter Peter Mertens. “Wij eisen daarom een veralgemeend verbod daarop. Dat is goed voor de portefeuille van de mensen én voor de financiering van de sociale zekerheid.”

Lees ook

Minstens één op de zes Vlaamse specialisten verdient meer dan de premier: Eigen onderzoek van De Morgen toont diepe kloof tussen lonen ziekenhuisartsen

Mertens rekent hiermee op een besparing van zo’n 600 miljoen euro, die iedere Belg in zijn of haar portefeuille zal kunnen voelen. Bovendien beklemtoont hij ook dat deze afschaffing ervoor zal zorgen dat ook de kosten voor de hospitalisatieverzekering drastisch naar beneden kunnen.

“Wij willen geen gezondheidszorg met twee snelheden, één voor arme mensen en één voor de rijken”, aldus Peter Mertens.

Vast loon voor specialisten

De afschaffing van de ereloonsupplementen is maar de eerste stap in een omvattend plan voor de gezondheidszorg. Zo wil de partij verder een vast inkomen voor elke specialist dat niet hoger mag liggen dan het inkomen van onze premier (zo’n 290.000 euro bruto). Ook dit zou een flinke besparing van zo’n 700 miljoen euro opleveren, aldus Mertens.

Met dit vast inkomen zou ook overconsumptie tegengegaan worden, wat een verdere besparing van 300 miljoen zou betekenen.

De 1 miljard die alle maatregelen in het laatje zouden brengen, zou dan opnieuw geïnvesteerd dienen te worden in de zorgsector.

Het volledige PVDA-programma wordt deze namiddag om 14u bekend gemaakt.