Direct naar artikelinhoud
Twee tot de zesde macht

“Weinig kijkers zullen zeggen: ‘Kom terug, Bart, alles is vergeten en vergeven!’”

Jeroen Meus wordt de nieuwe Bart De Pauw
Beeld RV

Toen bij de VRT meldingen over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw binnenliepen, nu vijftien maanden geleden, werd het lopende seizoen van Twee tot de zesde macht onmiddellijk stopgezet. Maar zo snel gooit de VRT zijn kijkcijferkanonnen niet bij het oud ijzer. Straks krijgt de quiz een doorstart met een stand-in voor De Pauw: Jeroen Meus. Tijd om eens ons oor te luister te leggen bij de nieuwe presentator en enkele quizkandidaten die onder beide presentatoren hebben meegespeeld: “Jeroen Meus heeft ook die natuurlijke onhandigheid en die zelfrelativering in zich.”

Jeroen Meus: “Mooi staan blinken”

Jeroen Meus is niet alleen de nieuwe presentator, maar ook de man die ervoor heeft gezorgd dat er überhaupt een nieuw seizoen van Twee tot de zesde macht is. Toen de zaak-Bart De Pauw begin november 2017 losbarstte en de VRT besliste om de zondagavondquiz van het scherm te halen, nam Jeroen Meus een 'impulsieve en achteraf bekeken vooral ook buitengewoon naïeve beslissing'.

Jeroen Meus: “Vijf seizoenen lang ben ik een vast decorstuk geweest in de quiz. In elk seizoen dook ik zeker drie keer op als panellid, telkens met geweldig veel plezier. Ik ken de mensen van productiehuis Koeken Troef ook goed, het zijn stuk voor stuk fantastische televisiemakers. Toen bekend werd dat Twee tot de zesde macht drie afleveringen vóór het einde zou worden stopgezet, heb ik diezelfde avond nog in een bevlieging naar Olivier Goris (netmanager van Eén, red.) gebeld, met wie ik een erg goede band heb: 'Ollie, luister: het decor staat daar en de kandidaten zijn er. Waarom kunnen we het seizoen niet afwerken met gastpresentatoren? Ik presenteer een aflevering, Tom Waes een tweede, en Kobe Ilsen of Tom Lenaerts de laatste.' Verregaand onnozel natuurlijk, want je neemt niet zomaar even de rol van quizmaster over in een primetimeprogramma, en al helemaal niet in Twee tot de zesde macht.”

Toch is dat wat jij nu hebt gedaan.

Meus: “Na gigántisch veel voorbereiding, ja. De resterende afleveringen van dat vijfde seizoen zouden er niet komen, dat werd me al snel duidelijk tijdens het telefoontje met Ollie. Maar een paar maanden later belde hij me terug: 'Jeroen, zou jij niet de nieuwe vaste presentator van Twee tot de zesde macht willen worden? Je bent op je gemak in een tv-studio, je kent het programma goed en je doet al tien jaar Dagelijkse kost. Misschien is dit een volgende stap in je passie voor televisie?' Laat ik maar eerlijk zijn: ik was gecharmeerd door die vraag. En zonder al te veel na te denken heb ik gezegd: 'Oké, ik doe het.'”

Opnieuw een erg impulsieve reactie.

Meus: “Op dat moment dacht ik nog dat een quiz presenteren weinig meer was dan enkele vraagjes aflezen. Dat bleek, euh, niet echt te kloppen (lachje). Om je een idee te geven: vorige week zijn we begonnen met de brainstormsessies voor het tweede seizoen dat ik zal presenteren – dat wordt in oktober opgenomen. Zóveel werk kruipt er dus in. Temeer omdat er in Twee tot de zesde macht zelden of nooit gewone quizvragen worden gesteld. Het is een programma uit de Bart De Pauw-school: in elke vraag zit wel een kwinkslag, een verwijzing of een aha- of oho-erlebnis. Half goeie vragen worden ongenadig geschrapt en vervangen door écht goeie vragen. En de presentator moet aan het einde van heel dat proces, onder het toeziend oog van een vijftigkoppige ploeg, doen alsof hij alles ter plekke uit zijn mouw schudt. Een zalige job, maar ik ben er wel diep voor moeten gaan.”

Hoe diep?

Meus: “Zo diep dat ik de hele maand december een vod was. Een totale decompressie! Dagelijkse kost is daarmee vergeleken eigenlijk niks: de camera floept aan en ik begin te babbelen en te koken. Ik heb er al bijna tweeduizend afleveringen van opgenomen, en het wordt alsmaar makkelijker. Je moet als het ware drie bordjes tegelijk laten draaien, maar in Twee tot de zesde macht zijn het er twintig.

“Ik ben een soort ceremoniemeester die de deelnemende BV's weliswaar een platform moet geven, maar ook op tijd moet afremmen, want anders wordt het inteelt-tv. Tegelijkertijd moeten de niet-bekende kandidaten, die geen tv-ervaring hebben, zich ook op hun gemak voelen. En ondertussen worden er de hele tijd instructies in mijn oortje gebruld – nieuw voor mij – én moet ik het spelverloop en de spelregels goed in het oog houden. Echt, ik snap niet dat Erik Van Looy 37 opnames van De slimste mens in amper een paar weken kan afwerken. Dat is bijna bovenmenselijk! Erik heeft wel een jury waar hij op kan terugvallen, terwijl ik in m'n eentje voor de humor moet instaan. Tijdens de opnames heb ik meer dan eens een grapje gemaakt waar het publiek noch de kandidaten om moesten lachen. Dan sta je daar mooi te blinken, hè?”

In hoeverre is het programma nu veranderd?

Meus: “Het heeft een nieuwe presentator.” (lacht)

Wat zijn je sterktes als quizmaster, en je zwaktes?

Meus: “Ik heb één grote zwakte, en dat is dat ik me soms niet durf te laten gaan. Ik heb veel mogen repeteren in theaterzaaltjes, met en zonder autocue en met en zonder publiek, maar het is nog iets anders als je in de studio staat. Zenuwen, hè? Daardoor kom ik bij momenten niet spontaan genoeg over. Steven Van Herreweghe en mijn manager hebben het me ook gezegd: 'Het mag wat losser.' Gelukkig is me dat af en toe gelukt, zoals in de aflevering met Tom Waes en Tom Boonen: die bolde als een trein. Een geweldig gevoel, waardoor ik als vanzelf wat meer begon te lallen en onnozel te doen.”

In sappig Leuvens?

Meus: “Op die momenten misschien wel, ja. Maar in Twee tot de zesde macht spreek ik toch iets beschaafder dan in Dagelijkse kost. Ik heb niet speciaal dictielessen gevolgd, want dat zou mijn naturel ondermijnen, maar ik heb toch meer mijn best gedaan. Mijn ouders, twee germanisten, zullen trots zijn. 'Jeroen en zijn accent' is vaak een onderwerp op familiefeesten, hoor. Ik ben er zelf ook gevoeliger voor dan vroeger. Het gebeurt weleens dat ik een aflevering van Dagelijkse kost terugzie en denk: oei, dat had toch een beetje verzorgder gekund.”

Als Twee tot de zesde macht as presented by Jeroen Meus aanslaat, is er dan een kans dat je stopt met Dagelijkse kost en voltijds quizmaster wordt?

Meus: “Dagelijkse kost bestaat in september 2020 tien jaar en onlangs zat ik te denken: zou dat geen mooi moment zijn om het af te sluiten? Maar daarvoor doe ik het te graag. En de VRT is ook geen vragende partij: sinds enige tijd heb ik weer een half miljoen kijkers per dag. Een collega zei me vorige week: 'De kijker beslist of jij moet stoppen of niet.' Dus: Dagelijkse kost blijft.”

Tom Waes: 'Jeroen wilde mij erbij zodat ik hem kon helpen als hij eronderdoor ging, maar dat was helemaal niet nodig: hij deed het fantastisch.'Beeld RV

Tom Waes: “Pokkezenuwachtig”

Reizen Waes is afgelopen, maar Tom Waes blijft alomtegenwoordig op zondagavond: hij speelt de hoofdrol in de nieuwe serie Undercover en is opnieuw te zien als panellid in Twee tot de zesde macht – de eerste keer in de tweede aflevering. Niet zo vreemd, want hij is er al sinds de start van de quiz in 2012 bij, en hij heeft elk seizoen in een handvol afleveringen meegespeeld. Niemand is dus beter geplaatst om oud en nieuw te vergelijken.

Tom Waes: “Het is een compleet andere show geworden! Het viel me op hoe hard de presentator het programma maakt. Ik vond het top met Bart, maar het is op een heel andere manier ook top met Jeroen.”

Wat maakt het zo anders?

Waes: “Bart heeft een heel onbeholpen manier van presenteren, maar hij weet verdomd goed waar hij mee bezig is en is waanzinnig ad rem. Jeroen is iets beter voorbereid en heeft genoeg tv-metier om in alle omstandigheden overeind te blijven.

“Hij was nochtans pokkezenuwachtig. We kennen elkaar heel goed, en net daarom wilde hij me er graag bij: 'Als jij er bent, ben ik op mijn gemak, Tom. Omdat je altijd aan de verwachtingen voldoet én omdat je weet hoe je me kunt helpen als ik er onderdoor ga.' Maar dat laatste was niet nodig. Hij was zo zenuwachtig als de pest, maar hij deed het fantastisch.”

Weet je of Bart De Pauw ook aanwezig was?

Waes: “Nee. Ik heb hem daar niet gezien.”

Herman Brusselmans: 'Of daar nu Bart De Pauw, Jeroen Meus of een aap met een hoed op staat, als kandidaat ben je vooral met de quiz bezig.'Beeld RV

Herman Brusselmans: “Aap met hoed”

Begin oktober 2017 zat Herman Brusselmans naast Jeroen Meus in een aflevering van het gekortwiekte vijfde seizoen. Over een maand is de schrijver opnieuw te zien in de quiz.

Zijn ze erin geslaagd een kok tot quizmaster om te scholen?

Herman Brusselmans: “Ik vind van wel, Jeroen doet dat goed. Heel weinig kijkers zullen zeggen: 'Kom terug, Bart De Pauw, alles is vergeven en vergeten!' Er is ook geen gigantische stijlbreuk met vroeger, het is min of meer hetzelfde programma.

“Jeroen Meus heeft dezelfde onhandige manier van presenteren als Bart De Pauw. Die kwam daar ook mee weg. Als een grapje heel flauw was, kon hij er nog een draai aan geven met een mimiek en een lichaamstaal die uitdrukten: 'Ik weet ook dat het flauw is, maar laten we er toch maar mee lachen.' Jeroen heeft dat goed overgenomen.”

Bedoel je dat hij de stijl bewust imiteert?

Brusselmans: “Hij zal wel heel goed naar oude afleveringen hebben gekeken.

“Jeroen Meus heeft altijd al een soort natuurlijke onhandigheid in zich gehad. In Dagelijkse kost staat hij evengoed met een air van: 'Ik heb wel mijn eigen kookprogramma, maar eigenlijk ben ik ook maar een onnozelaar die wat in de pan staat te roeren.' Die zelfrelativering straalde hij ook uit tijdens Twee tot de zesde macht. Als kandidaat ga je daarin mee, en dat zorgde voor een ontspannen, luchtige sfeer.”

Vijftien maanden geleden barstte de zaak-Bart De Pauw los, maar het onderzoek is nog altijd niet afgerond. Was dat de gigantische olifant in de kamer waar niemand het over wilde hebben tijdens de opnames?

Brusselmans: “Bart Peeters en ik hebben er in het begin van het programma wel een paar moppen over gemaakt – 'Ga naar huis, Meus, en laat De Pauw terugkomen!' Dat soort onnozeliteiten. Maar ik had niet de indruk dat iedereen aan Bart De Pauw dacht. Misschien ook omdat het al zo lang geleden is. Toen de quiz werd opgenomen, was de storm al geluwd.

“Helemaal in het begin van het onderzoek mocht je er zéker geen moppen over maken. Meer dan een jaar later kan het weer wel, vind ik. Vooral omdat Bart De Pauw zelf over alles en iedereen moppen heeft gemaakt. (Denkt na) Een olifant was het dus niet, maar misschien liep er in de kamer wel een muisje rond.”

Heb jij een idee waarom het gerechtelijk onderzoek aansleept?

Brusselmans: (blaast) “Ik weet alleen dat ik te weinig verstand heb om daar iets over te zeggen.”

Werd Bart De Pauw betrokken bij de opnames van het nieuwe seizoen? Het blijft toch zijn kind.

Brusselmans: “Geen idee. We weten niet waar Bart mee bezig is, wat hij mag en wat hij niet mag... Maar als ik morgen zou horen dat hij Jeroen al maanden achter de schermen aan het coachen is, zou ik daar niet van schrikken.”

Jeroen Meus mag geen contact hebben met Bart De Pauw, zegt hij zelf.

Brusselmans: (onverstoorbaar) “Voor hetzelfde geld belt Bart wél dagelijks met Jeroen of omgekeerd, we weten het niet. Maar of daar nu Bart De Pauw, Jeroen Meus of een aap met een hoed op staat, als kandidaat ben je vooral met de quiz bezig. Ik betrapte mezelf erop dat ik heel graag wilde winnen.

“De dochter van Rachel Frederix – de ex-omroepster en stem van Musti, die getrouwd is met Jan Ceuleers – was ook een kandidaat in mijn aflevering. Ik kende haar al van toen ze nog een kind was: Rachel nam haar altijd mee als ze Musti-boekjes moest signeren op de Boekenbeurs. Zowaar een leuke bijkomstigheid.”

Herman Brusselmans: “Aap met hoed”
Beeld RV

Karen Damen: “Grovere moppen”

Ooit was ze lid van de 26-koppige 'supermacht' van BV's in het vierde seizoen, nu doet de immer goedlachse Karen Damen mee in de ladies night-aflevering, die wordt uitgezonden op 10 maart.

Wat is de grote kracht van Twee tot de zesde macht?

Karen Damen: “Goh, man! Vroeger zou ik gezegd hebben: 'De presentator.' (lacht) Maar dat geldt nog altijd, want ik vind dat de Jeroen het onwaarschijnlijk goed doet.”

Wat was het eerste wat je dacht toen je de krantenkop 'Jeroen Meus wordt quizmaster' las?

Damen: “Hij zal dat goed doen! Ik ken Jeroen vrij goed en hij blijft zichzelf: vlot, met gevoel voor humor. Hij heeft mij gebeld om te vragen of ik wilde meedoen, en ik wist meteen: hij is ermee begaan. Ik dacht: daddis na ne woardige vervanger, sè.”

Wat is zijn grootste kwaliteit als quizmaster?

Damen: “Dat hij niet vervalt in (plechtige stem) 'de typische rol van presentator'. Hij houdt zich niet slaafs aan de autocue, maar zwiert er grapjes tussen. Hij straalt een enorme rust uit, is op zijn gemak...”

Steven Van Herreweghe liet hem nochtans weten dat hij soms nog gecrispeerd overkwam.

Damen: “Misschien zat ik in de twintigste opname en heeft Steven alleen maar de eerste gezien. Ik vond het in ieder geval top.”

In hoeverre is het een andere quiz geworden?

Damen: “Ik moet eerlijk toegeven dat ik er vroeger niet zóveel naar heb gekeken (lacht). Maar ik denk dat er niks is veranderd, op de presentator na.”

Vorige week begon Studio Tarara op tv, de serie over de beginjaren van VTM, met in de eerste aflevering wilde braspartijen op het Rad van Fortuin. Valt de backstage van Twee tot de zesde macht daarmee te vergelijken?

Damen: (lacht) “Ik moet je teleurstellen. Voor die ladies night kwam ik net van een andere opname, en daarna moest ik meteen vertrekken. De rest ook, denk ik: er is gewoon keihard gewerkt.

“Braspartijen na een opname heb ik zelfs nóóit gekend. In de tijd van Tien om te zien gingen wij achteraf weleens uit, ja. Maar een feestje backstage? Nee. Onlangs zag ik een meme, een foto met het opschrift 'De backstage zoals iedereen denkt dat die eruitziet': een metalgroep met blote vrouwen, joints en bier. Daarnaast stond een tweede foto, met het opschrift 'De backstage zoals die écht is': vier brave jongens die in de zetel op hun iPhone tokkelen (lacht). Jammer, maar het klopt.”

Drink je weleens iets vóór een quiz of een panelshow?

Damen: “Sowieso nooit vóór een opname, want dan functioneer ik veel minder goed.”

Flap jij de moppen er op het moment zelf uit, of is daarover nagedacht?

Damen: “Soms zegt iemand van de productie: 'Straks vragen ze of je dit of dat hebt meegemaakt, denk daar al eens over na.' Maar moppen? Die komen op het moment zelf. Dan is het altijd leuk als je tegenover iemand zit die je goed kent: Jeroen en ik kunnen elkaar makkelijk pesten met wat grovere moppen.

“Tijdens Het zijn net mensen, de panelshow van Gert Verhulst, kwam er veel Twitter-commentaar op 'al die uitgeschreven mopjes'. Dat vond ik zó irritant! Gert vroeg eens na een apenfilmpje: 'Karen, heb jij iets met apen?' Waarop ik: 'Gehád, ja.' Ik vond dat een keigoeie van mezelf, maar achteraf gingen mensen ervan uit dat we dat vooraf hadden afgesproken. Alsof ik niet zelf ad rem kan zijn.”

Hebben jullie dit seizoen een Bart De Pauw-mop getapt?

Damen: “In mijn aflevering is dat alleszins niet gebeurd. Maar Jeroen zou zich wel aan zo'n mopje durven te wagen, denk ik.”

Is dat bij BV's iets zoals 9/11: 'Waar was jij toen de Bart De Pauw-bom barstte?'

Damen: (lacht) “Nee, want ik weet het niet meer, en 9/11 herinner ik me nog.”

Laatste vraagje: wie is jouw favoriet van alle Twee tot de zesde macht-presentatoren?

Damen: (schrikt) “Oei, hoeveel zijn er dan al geweest?”

Twee.

Damen: (lacht) “Doe dan maar Jeroen, want ik ken hem iets beter. Maar Bart vind ik ook een heel toffe, grappige man, hoor.”

Sven de Leijer: 'Als je iets vertelt dat je zelf ­hilarisch vindt en je krijgt een ijzige stilte, dan sta je vlug weer met je voetjes op de grond.'Beeld RV

Sven de Leijer: “Snel op je bakkes”

Toen Jeroen Meus zijn eigen rubriek had in De laatste show, liep Sven de Leijer daar rond als publieksopwarmer. Nu is hij een vaste waarde in Twee tot de zesde macht.

Was jij verrast dat Jeroen Meus de presentatie overnam?

Sven de Leijer: “Nee, want ik zag wel dat hij het in zich had. Hij is uiteraard een geweldige kok – hij kent zijn gelijke niet in Vlaanderen – maar hij is ook enorm grappig. En in de zetel van De laatste show zorgde hij ook voor een aangename sfeer.”

Heb jij tips voor hem?

De Leijer: “Eigenlijk niet. Maanden geleden heb ik deelgenomen aan enkele proefopnames, zodat Jeroen erin kon komen. Maar hij stond daar meteen op zijn gemak, alsof hij het al vaak had gedaan. En hij heeft nooit geprobeerd om een kopie van zijn voorganger te worden.”

Hij vertelt dat het weleens gebeurde dat hij een grapje maakte waar niemand om moest lachen. Klinkt dat bekend in de oren?

De Leijer: (lacht) “Zeker! Ik ben al jaren publieksopwarmer en in die stiel leer je dat je héél snel op je bakkes kunt gaan. Als je voor vierhonderd man iets vertelt dat je zelf hilarisch vindt, je last een pauze in om de lachbui te laten floreren en je krijgt een ijzige stilte, dan sta je vlug weer met je voetjes op de grond (lacht). Maar ondertussen vind ik het wel plezant om uit zo'n diep dal te klauteren en de mensen tóch aan het lachen te krijgen. Ik kan daar zelfs van genieten.”

Zijn er onderwerpen waarover jij geen moppen maakt op een gezellige zondagavond op Eén?

De Leijer: “Ja. Véél zelfs. Maar dat heeft te maken met hoe ik in elkaar zit. Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken en me oké voelen over mezelf. Ik heb een bravere vorm van humor: ik ga niet choqueren.”

Is de naam 'Bart De Pauw' gevallen in één van de afleveringen waarin jij opdraaft, of rust daar een omerta op?

De Leijer: “Er zal geen vraag zijn waarop het antwoord 'Bart De Pauw' is: natúúrlijk ligt dat gevoelig. Maar...”

(Gekraak, gepiep en dan niks meer, tot een computerstem zegt: 'Deze oproep is onderbroken.')

(even later) Hallo, Sven?

De Leijer: “Ja, het is blijkbaar al zo erg dat de gsm uitvalt als zijn naam wordt uitgesproken.”

Een complot van de VRT!

De Leijer: (lacht) “In een programma als De ideale wereld valt zijn naam wél geregeld. Ik denk eerder dat de pers zulke dingen opklopt.

“Het is vooral afwachten wat er zal gebeuren. Je moet dat niet nodeloos blijven oprakelen: daar zijn zowel de slachtoffers als de man in kwestie niet bij gebaat.”

Sergio Quisquater: 'Wat er vroeger allemaal over mij in de boekjes is geschreven! Ik had wel duizend keer een klacht kunnen indienen.'Beeld RV

Sergio Quisquater: “Blanke brulaap”

Sergio, de sloophamer voor al uw netjes geconstrueerde panelshows, zat in het vorige seizoen van Twee tot de zesde macht en ook weer niet. Hij was samen met Sam Gooris panellid in een aflevering die wel was opgenomen, maar nooit is uitgezonden. Dit seizoen krijgt hij een herkansing. Na ettelijke pogingen om hem te bereiken, neemt de heer Quisquater eindelijk op.

Ik wil toch eerst iets vragen over je excentrieke voicemailboodschap. Wat zeg je precies?

Sergio: “Goh, wat is dat nu weer? Iets als: 'Hallo, vroeger was ik Sergiëtte, maar na mijn operatie heet ik Sergio. Ik ben nu even niet beschikbaar.' (lacht) Het staat er al járen op, ik was het al vergeten.”

Is dat het soort aangebrande moppen dat we van jou mogen verwachten in Twee tot de zesde macht?

Sergio: “Ja. In een licht entertainmentprogramma moet er íémand zijn nek uitsteken, anders wordt het saai. Achteraf krijg ik wel kritiek – 'Flauwe grapjas!' of 'Aansteller!' – maar anders verveel ik me. Het zit in mijn natuur.”

Jij bent een presentator met ervaring: maak eens het rapport op van Jeroen Meus als quizmaster?

Sergio: “Die jongen doet dat goed, hè. Je ziet dat hij nog een beetje onwennig is, maar het is uiteraard niet makkelijk om Bart De Pauw zomaar te vervangen. Hij heeft een totaal andere stijl, maar ik zie dat hij goed wordt omringd en begeleid: het komt wel in orde.”

Bij de afleveringen van het vorige seizoen die niet zijn uitgezonden, zat ook een naar verluidt legendarische aflevering over de nineties, met jou en Sam Gooris als kandidaten.

Sergio: “Sam en ik amuseren ons altijd. En de mensen amuseren zich ook met ons. (Zucht) En toch blijken we achteraf vaak te volks of te boers voor de mensen die een bepaalde standing willen nastreven. Over ons zullen ze nóóit zeggen: 'Dat vind ik nu een goeie entertainer.'”

Dat zit je blijkbaar dwars.

Sergio: “Ik heb zóveel jaren tv gemaakt en ik heb moeten leren aanvaarden dat ik er niet bij ben als de awards worden uitgereikt. Dat is de prijs die je betaalt als je de clown uithangt.

“Ik herinner me nog een interview in Humo met Nonkel Bob, naar aanleiding van vijftig jaar televisie. Ze vroegen: 'Meneer Bob Davidse, is er nu niemand in die vijftig jaar aan wie u zich hebt geërgerd?' 'Jawel, hoor: Sergio!' (lacht) Ik ben alleszins niet geruisloos gepasseerd.”

In het nieuwe seizoen komt er opnieuw een aflevering over de nineties met Sam Gooris en jou. Hebben jullie dezelfde vragen en moppen afgehaspeld?

Sergio: “Nee, het was totaal anders. En het was weer goed. Denk ik toch. We zullen zien wat ze ervan uitzenden.”

Wordt je beste mop er vaak uit geknipt?

Sergio: (lacht) “Ja, maar dat het voor mij de beste mop is, wil nog niet zeggen dat het voor iederéén de beste mop is.

“Vandaag ga je ook snel over de schreef. Niet alleen in het dagelijkse leven lopen we met handboeien rond, maar ook op tv: je moet opletten wat je zegt.”

Onlangs in De ideale wereld zag je de expliciete sms'jes die An Lemmens van hitsige mannen kreeg, genre 'Ik wil zo hard neuken', maar jij vond dat niet zo erg. Toen begon iedereen ongemakkelijk op zijn stoel te schuifelen.

Sergio: “Dat ben ik gewend. Maar ik geef graag tegenwind. Als iedereen zomaar zegt: 'Dat is waar, dat kan niet', dan is de kous af en dan heb je geen programma.

(Blaast) “Wat er vroeger allemaal over mij in de boekjes is geschreven! Ik had misschien wel duizend keer een klacht kunnen indienen. Ik werd omschreven als 'blanke brulaap'. Probeer nu maar eens iemand te omschrijven als 'zwarte brulaap': je hebt een klacht aan je broek, hè.”

Over sms'en gesproken: hoe kijk jij naar de hele Bart De Pauw-heisa?

Sergio: “Het probleem is dat niemand weet hoe de vork juist in de steel zit. Ik vind wel dat de zaak op een andere manier behandeld had kunnen worden. Bart werd in de kranten bijna afgeschilderd als een seriemoordenaar. Er zullen wel dingen gebeurd zijn die je niet kunt tolereren, maar...”

Heb jij je aan een Bart De Pauw-mopje gewaagd tijdens de quiz?

Sergio: “Nee, maar wel aan een Jeroen Meus-mopje. Op de dag van de opnames stond net in de krant dat zijn Würst-keten failliet was gegaan. Toen Meus ons vroeg wat ons lievelingsgerecht was, hoefde ik de bal maar binnen te koppen: 'Bij mij is dat een hotdog... Maar je vindt dat bijna niet meer, hè!' (lacht)

Twee tot de zesde macht, Eén, zondag 24 februari, 20.00 uur

©Humo