Hoe komt mijn auto de winter door?

Ben je ook een van die autobestuurders die nooit de spanning van de banden meet? Of heb je soms het gevoel dat je wagen in de bochten zijn grip verliest? Maar wacht je steevast met een onderhoud tot je naar de keuring moet? Bekijk dan eens onderstaande check voor een zorgeloze winter .

Geert Neyt

93 procent van de Belgische autobestuurders antwoordt in een rondvraag veel belang te hechten aan zijn wagen. Toch laat maar 37 procent zijn auto nakijken voor een winteronderhoud. Hoog tijd om de burger nog eens te wijzen op het nut van zo’n wintercheck, vinden het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en Traxio, de federatie van autohandelaars en garagisten.

“Nu is echt het uitgelezen moment om dat te doen want de eerste onverwachte winterprikken komen er spoedig aan”, zegt Philippe Decrock van Traxio. “Sommige dingen kan je overigens zelf doen, zoals de ruitenwissers of het peil van de sproeivloeistof controleren.”

De belangrijkste veiligheidsonderdelen van een voertuig

De remmen

Verandert je voertuig van richting bij het remmen? Trilt het voertuig bij het remmen? Of piepen de remmen?

Dan is de kans groot dat de remmen toe zijn aan vervanging. Afhankelijk van de rijstijl en de verkeersomstandigheden moeten remmen om de 10.000 tot 20.000 km gecontroleerd worden. Volgens Traxio gaan remmen ongeveer 4 jaar mee als een gemiddeld aantal kilometer van 15.000 km/jaar wordt afgelegd.

De banden

Het raakvlak van je auto met het wegdek is niet groter dan vier postkaarten. Niet te verbazen dan dat versleten banden de stopafstand behoorlijk langer maken, de greep op het wegdek in bochten verminderen en voor aquaplaning zorgen.

“Banden worden vaak verwaarloosd”, zegt Stef Willems van het BIVV. Uit de steekproef blijkt dat slechts 1 op 5 maandelijks de bandenspanning meet, wat nochtans het advies is van professionals. Meer nog, één bestuurder op acht doet dat nooit.

400.000 auto’s rijden rond met banden die soms tot op de draad versleten zijn. Het profiel van de band moet wettelijk een minimale diepte van 1,6 millimeter hebben. “En eigenlijk vervang je best je band zodra de diepte minder dan 3 mm bedraagt”, raadt Traxio aan.

Van als de temperatuur onder de 7 graden zakt, zijn winterbanden een troef. 40 procent van de Vlamingen laat winterbanden installeren, in Wallonië is dat 60 procent. Opvallend: 1 op 3 voert die klus zelf uit. “Wie handig genoeg is, kan dit gerust zelf doen”, zegt Philippe Decrocker “maar er komt toch wel wat bij kijken. De banden moeten correct geplaatst worden. Het zou niet de eerste doe-het-zelver zijn wiens auto niet door de controle raakt omwille van verkeerde of foutief geïnstalleerde winterbanden.”

De schokdempers

Een halfversleten schokdemper vergroot bij 50km/u de remafstand met 2,6 meter bij droog weer en 6 m bij regenweer.

Ze kunnen ook aan de basis liggen van slechte zichtbaarheid, onregelmatige verlichting van de omgeving en zelfs verblinding van de tegenliggers.

“Het probleem is dat schokdempers onder je auto zitten en je dus de sleet niet ziet”, zegt Decrocker. “Daardoor rijdt 1 op 4 auto’s met een leeftijd ouder dan 3 jaar rond met minstens één versleten schokdemper.

Mee laten checken dus bij het winteronderhoud.

De ruitenwissers

In een land waar het meer dan 200 dagen per jaar regent, is het belang van ruitenwissers overduidelijk.

Een eenvoudige controle kan men zelf uitvoeren. Is het rubber versleten of te soepel geworden of laten de wissers strepen na op de ruit, dan zijn de wissers aan vervanging toe. Vergeet ook niet antivries aan de sproeivloeistof toe te voegen.

De kop- en achterlampen

“De autolichten zijn typische onderdelen waar nonchalant mee omgesprongen wordt”, zegt Traxio. “1 op 5 wagens raakt niet door de autokeuring wegens een defect licht. Zelf vervangen is lang niet meer zo evident als vroeger omdat vaak met led-verlichting wordt gewerkt. Bovendien moeten de lichten ook juist afgesteld staan om verblinding van andere auto’s te voorkomen.”

De batterij

Een normale batterij heeft een levensduur van ongeveer 4 jaar .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen