© Reporters

Limburgers laten zich meer dan andere Vlamingen screenen op kanker

Meer dan andere Vlamingen laten Limburgers zich screenen op borst- en dikkedarmkanker. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). De cijfers voor baarmoederhalskanker zijn echter veel minder positief. Van alle Vlamingen dagen de Limburgers het minst vaak op voor die screenings.

neac

De Vlaamse bevolkingsonderzoeken voor borst-, baarmoederhals- en darmkanker lopen al enige tijd. Mannen en vrouwen met een verhoogd risico op die kankers, voornamelijk bepaald door leeftijd, krijgen twee- of driejaarlijks een uitnodiging in de bus om zich te laten testen. Bedoeling is om mogelijke gevallen van kanker zo vroeg mogelijk op te sporen, om de behandeling snel te kunnen starten en de genezingskans te verhogen.

Uit de cijfers blijkt dat 69,3 procent van de Limburgers die een verhoogd risico hebben het afgelopen jaar werden gescreend voor borstkanker. Op ruime afstand volgt Oost-Vlaanderen met 65,5 procent, West-Vlaanderen bengelt helemaal onderaan de Vlaamse cijfers met 61,1 procent.

Voor dikkedarmkanker liggen de cijfers iets lager. 67,4 procent van de Limburgers die in aanmerking komen, lieten zich testen. In Vlaams-Brabant was dat amper 59 procent. Limburgse vrouwen houden zich nog wat beter aan de afspraak als de mannen: 69,3 procent van de vrouwen tegenover 65,5 procent van de mannen onderging een screening.

De cijfers voor baarmoederhalskanker zijn problematischer. Daar bengelt Limburg helemaal onderaan. Amper 57,6 procent van de Limburgers liet zich testen. Ook in de andere provincies licht het percentage lager in vergelijking met de andere kankers, maar toch allemaal in de buurt van de 60 procent.

Aantal screenings moet omhoog

De screenings lijken hun vruchten nochtans af te werpen. “Nog nooit zijn er zoveel kankers in een vroeg stadium opgespoord”, verklaart dokter Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker. “Steeds meer mensen laten zich screenen, en de totale dekkingsgraad bedraagt gemiddeld 60 procent of meer. Hierdoor wordt ontzettend veel onnodig lijden vermeden”, klinkt het.

Ook minister Vandeurzen is tevreden. “De onderzoeken slagen erin mogelijke kankers in een vroeg stadium op te sporen, zodat de mensen een betere genezingskans hebben”, zegt hij.

Toch kunnen een aantal zaken nog beter. Zo moet de dekkingsgraad de komende jaren omhoog en worden de afwijkende resultaten niet altijd gevolgd door de juiste behandeling. “Er liggen een aantal plannen op tafel om de tekortkomingen te verhelpen”, verduidelijkt Vandeurzen. “Zo werkt het CvKO ook aan een nieuw sensibilisatieplan voor 2017.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer