© Marc Dedecker

© Marc Dedecker

thumbnail: null
thumbnail: null

Diabetes Liga nodigt dokter Remans uit voor exposé over reuma

Op 23 februari was Dr. Jan Remans te gast in Zutendaal op uitnodiging van de Diabetes liga. De belangstelling was groot voor een uiteenzetting over een ziektebeeld dat vaak voorkomt bij patiënten met suikerziekte. Alfons Kelchtermans kon bogen op een ruim publiek dat de spreker heel actief bevroeg. Fons is de enthousiaste voorzitter van de Diabetes liga Maaskant/Oost Limburg en provinciaal secretaris.

Marc Dedecker

Reuma is de verzamelnaam voor aandoeningen die zich aan of rondom de gewrichten voordoen en niet het gevolg zijn van een letsel. Kon het anders, wat bezoekers waren vertrouwd met dit ziektebeeld en zoals achteraf bleek, vooral met de pijn de er mee gepaard gaat. De bekendste reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis en artrose. Artrose valt onder ‘reuma’, omdat deze aandoening niet door een letsel wordt veroorzaakt. Wanneer je last hebt van artrose gaat de kraakbeenbekleding op de gewrichtsuiteinden geleidelijk in kwaliteit achteruit.

Al is de precieze oorzaak van reumatoïde artritis niet met zekerheid bekend, we weten wel, aldus dokter Remans dat het afweersysteem ontregeld raakt door een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren zoals ontstekingen of insectenbeten. Doordat het afweersysteem op hol slaat, komen er stoffen vrij die ontstekingen veroorzaken in de gewrichten. De pijnklachten kunnen verergeren door veranderde hormoonhuishouding, zoals bij de overgang, stress of een gewijzigde werking van nieren of lever.

De Diabetesliga had de druk bijgewoonde informatievergadering georganiseerd omdat ze ernaar streeft dat suikerpatiënten met aandacht worden opgevolgd. Jarenlange onvoldoende suikerregeling leidt tot aantasting van de kleine bloedvaten van de ogen (met gezichtsverlies tot gevolg), nierproblemen (met in het ergste geval noodzaak van nierdialyse) of een gestoorde gevoeligheid ter hoogte van handen en voeten. Tot complicaties hoeft het niet noodzakelijk te komen: hoe beter de behandeling, hoe kleiner de kans op het krijgen van verwikkelingen. Met een bloedtest kan het hemoglobine A1c bepaald en nadien behandeld worden. Op die manier is er minder kans op het ontwikkelen van diabetescomplicaties. Een van de zware bijwerkingen is een zenuwontsteking waardoor patiënten de kleine wondjes, meestal aan de voeten, niet voelen. Een te late tussenkomt kan er toe leiden dat een voet moet geamputeerd worden.Tot slot gaf dokter Remans zijn toehoorders een gouden raad: bij reuma doe je er goed aan om in beweging te blijven. De gewrichten worden er soepeler en sterker door, je krijgt meer energie en het houdt je gewicht beter onder controle. De beste bewegingsactiviteiten voor mensen met een reumatische aandoening zijn lichte, recreatieve sporten waarbij de gewrichten zo weinig mogelijk gewicht moeten dragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer