Di Rupo vraagt geld aan ondertekenaars klimaatpetitie

Elio Di Rupo © BART DEWAELE

Bedrijfsleiders die de petitie ‘Sign for my future’ mee hebben ondertekend, zouden best vijf procent van hun winst investeren in een publiek-privaat klimaatfonds. Daardoor zouden ze tonen dat ze het echt menen met de aanpak van de klimaatcrisis, zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo in Le Soir.

wle

‘Door dit te doen, zouden de ‘patrons’ tonen dat ze deze actie niet alleen steunen om zichzelf een gerust geweten te bezorgen, maar ook dat ze zich bewust zijn van de klimaatcrisis en dat ze de noodzakelijke investeringen willen helpen realiseren’, zegt de oud-premier.

Di Rupo benadrukt dat het om een vrijwillige bijdrage van het bedrijfsleven zou gaan. Bedrijven die nu al hun handtekening onder ‘Sign for my future’ zetten, zijn onder meer Umicore, Danone, Pairi Daiza, Proximus, Delhaize en Luminus.

Een bijdrage van vijf procent van de bedrijfswinsten aan het klimaatfonds zou volgens Di Rupo 350 miljoen euro opbrengen. Hij noemt dat een ‘erg redelijke’ inspanning. Over een periode van vijf jaar moet het fonds dus 1,7 miljard euro aan investeringen mogelijk maken.

Tegelijk moet de overheid volgens Di Rupo meer geld in het klimaat pompen.