Jos De Meyer (CD&V) stopt: ‘De verruwing in de politiek is niet mijn stijl’

Jos De Meyer in het Vlaams Parlement in 2017. © Photo News

Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (68) komt niet meer op bij de verkiezingen. Hij wil voor zijn ernstig zieke vrouw zorgen, de jeugd kansen geven en valt over de politieke verruwing.

msn

De Meyer, die in totaal 27,5 jaar zetelde in de Senaat en het Vlaams Parlement, blijft wel gemeenteraadslid in Sint-Niklaas. Hij is dat al onafgebroken sinds 1989.

In Sint-Niklaas was hij ook jarenlang schepen. In 1991 veroverde De Meyer een zitje in de Senaat. Door het toen bestaande dubbelmandaat zetelde hij tussen begin 1992 en mei 1995 ook in de Vlaamse Raad, de voorloper van het Vlaams Parlement. En sinds de rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 1995 zetelt De Meyer onafgebroken in het Vlaamse halfrond.

Onderwijs en Landbouw vormen de rode draden doorheen de parlementaire loopbaan van de CD&V’er. Twee dossiers die De Meyer benaderde in zijn kenmerkende stijl: zonder grote woorden en met oog voor nuance.

Maar na bijna 30 jaar in de Wetstraat stopt het voor De Meyer. ‘Gezien mijn leeftijd en de ernstige ziekte van mijn echtgenote heb ik beslist om geen kandidaat meer te zijn bij de komende parlementsverkiezingen’, zegt hij in een persbericht. ‘Het is tijd om de fakkel door te geven aan de jongere generatie. Het was een voorrecht om gedurende 27,5 jaar Vlaams volksvertegenwoordiger en senator te mogen zijn’, aldus De Meyer.

De CD&V’er geeft ook toe dat hij moeite heeft met het huidige klimaat in de Wetstraat. De Meyer staat in het parlement bekend om zijn rustige aanpak en minzame toon van debatteren. ‘De verruwing en het polariserend klimaat in de politiek zijn niet mijn stijl’, klinkt het. ‘Men verwacht van politici visie, samenwerking en oplossingen. De overdreven positioneringsdrang van sommige collega’s is op dit vlak contraproductief.’

Als het Vlaams Parlement de nieuwe regels voor de uittredingsvergoedingen nog goedkeurt voor het einde van de legislatuur, is Jos De Meyer meteen een van de grootste ‘verliezers’. De Meyer had tot voor kort recht op een uittredingsvergoeding van meer dan 400.000 euro, maar zou die door de nieuwe regels ongeveer gehalveerd zien naar maximaal 233.000 euro.