Politie na uit de hand gelopen vechtpartij aan school: 'We zullen daadkrachtiger zijn'

© bfs

Nadat twee Lokerse agenten werkonbekwaam raakten na een uit de hand gelopen arrestatie, belooft de korpschef in de toekomst met 'legitiem geweld' te zullen reageren. Afgelopen vrijdag werden twee minderjarigen en een meerderjarige persoon opgepakt nadat een interventie bij een school escaleerde.

bfs, adm, ies

Afgelopen vrijdag hadden twee jongeren afgesproken om na schooltijd te vechten. Als locatie kozen ze de speelplaats van het Technisch Atheneum Lokeren. Toen een vijftigtal toeschouwers verzamelde op de speelplaats en de directie lucht kreeg van de vechtpartij, werd de politie op de hoogte gebracht.

Twee agenten kwamen ter plaatse nog voor de vechtpartij van start kon gaan. Aanvankelijk verliep alles rustig, maar bij een identiteitscontrole escaleerde de zaak. De agenten werden bespuwd en langs achter belaagd. In totaal moesten zes agenten ter plaatse komen.

Politiehond opgehitst

'De sfeer sloeg om toen een 17-jarige jongen weigerde de plaats te verlaten en zijn vrienden begon op te hitsen', vertelt de korpschef van Lokeren, Patrick Trienpont, in een persbericht. 'Deze groep liep over en weer over straat, begon de handelingen van de politiemedewerkers te filmen en maakte oerwoudgeluiden. Enkele jongeren begaven zich ook naar de politievoertuigen en hitsten de politiehond op.'

Op beelden die rondgaan op sociale media is ook een agent met een hond te zien. De video toont hoe een agent rake klappen in het gezicht vangt. Twee agenten zijn nu een week werkonbekwaam. De korpschef is niet te spreken over het incident. 'Vanaf nu zullen we iets daadkrachtiger zijn', zegt hij aan VTM Nieuws. Wat hij daarmee bedoelt? 'Het gebruik van legitiem geweld.'

Verder onderzoek volgt, onder meer op basis van de getuigenverklaringen én de filmpjes die circuleren op de sociale media. 'Eigenlijk leven we in goede verstandhoudig met de verschillende gemeenschappen”, benadrukt Trienpont. 'Conflicten als deze zijn we niet echt gewoon.'

Drie arrestaties

Nog volgens de Lokerse politie werden twee minderjarigen en één meerderjarige persoon opgepakt. Ze werden voorgeleid voor de jeugd- en onderzoeksrechter. Ze zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Bij de school was niemand bereikbaar voor commentaar.

De gebeurtenissen van afgelopen vrijdag kwamen ook tijdens de gemeenteraad van maandagavond aan bod. Nadat burgemeester Anthuenis (Open VLD) vragen van de oppositie had beantwoord kwam het tot incidenten met militanten van Voorpost.

Burgemeester Anthuenis gaf tijdens de gemeenteraad, waar ook politiekorpschef Trienpont aanwezig was, nogmaals een relaas van de feiten. Hij veroordeelde de feiten en sprak zijn onvoorwaardelijke steun uit aan de politie. Maar na het antwoord van de burgemeester kwam het in het publiek, waar leden van Voorpost intussen hadden plaatsgenomen, tot heel wat geroep en getier.

Ondanks het verzoek van de burgemeester wilden de actievoerders van geen wijken weten. Daarop kwam het tot duw- en trekwerk in het publiek, uiteindelijk werd de gemeenteraad geschorst.