Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Europese Unie sluit militaire actie in Venezuela uit

Demonstranten gooien stenen naar de veiligheidstroepen op de grens tussen Colombia en Venezuela.Beeld Photo News

Het mogelijk afzetten van president Maduro van Venezuela met militaire middelen is voor de Europese Unie (EU) geen optie. Dat heeft een woordvoerder van Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor het buitenland- en defensiebeleid van de EU, gezegd.

De situatie in het land escaleert steeds verder. De grenzen zijn dicht, hulp wordt niet toegelaten. Naast de naar schatting 3,4 miljoen Venezolanen die het land zijn ontvlucht, zijn 3,6 miljoen inwoners binnen het eigen land op drift. Zij zijn in humanitaire termen “intern ontheemd”. Tussen de 12 en 20 miljoen Venezolanen lijden honger. Voedselhulp is dringend nodig, net als veilig drinkwater en medicijnen. Vooral voor kinderen is de situatie nijpend.

Maduro

Afgelopen weekend probeerde de oppositie hulpgoederen vanuit buurland Colombia de grens met Venezuela over te krijgen. Het leidde tot veldslagen met de ordetroepen van Maduro. Vrachtwagens met voedsel en medicijnen gingen in vlammen op. De pogingen mislukten.

In Europees verband wordt met een internationale contactgroep geprobeerd tot een politieke oplossing te komen. Guaidó is maandag voor overleg in Colombia. Hij voert daar onder meer overleg met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en met vertegenwoordigers van andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Anders dan de EU lijken de Amerikanen een militaire interventie niet op voorhand uit te sluiten.

Buitenlandchef Federica Mogherini van de Europese Unie.Beeld AFP

Ideale doorvoerhaven

Mocht Maduro de grenzen op enig moment wel openstellen voor hulp, dan is Curaçao vanwege zijn geografische ligging de ideale doorvoerhaven voor humanitaire hulp. Dan zullen ook de Verenigde Naties en het Rode Kruis een zichtbare rol krijgen. Zij blijven nu onder de radar, omdat Maduro ook deze organisaties het werken onmogelijk probeert te maken.