Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse Labour dan toch voorstander van een tweede brexitreferendum

Jeremy Corbyn.Beeld AP

De Britse oppositiepartij Labour steunt dan toch een nieuw brexitreferendum. De partij van Jeremy Corbyn gaat een amendement steunen dat voorstelt een tweede referendum over de exit uit de Europese Unie te houden. Zo wil de partij de 'destructieve' brexit van de conservatieven van premier Theresa May tegenhouden. 

Labour wil een amendement indienen in het parlement dat bepaalt dat het land na de brexit in een douane-unie blijft met de Europese Unie. Indien dat amendement het niet haalt, wil de oppositiepartij een ander amendement indienen dat een tweede referendum eist.

De radicaal-linkse Corbyn ligt al jaren ook in eigen gelederen onder vuur over zijn brexitbeleid (of het gebrek daaraan). Corbyn hoopte dat de brexitcrisis tot nieuwe verkiezingen zou leiden, maar de datum van de brexit, 29 maart, nadert snel.

Aangenomen wordt dat het parlement zich deze week buigt over alternatieven voor het brexitbeleid van premier Theresa May dat wel een overeenkomst met de EU heeft opgeleverd, maar geen deal die de meerderheid van het parlement steunt.