© Photo News

Bart Swings komt goed voorbereid en belust op revanche aan de start van WK schaatsen allround

Langer dan welke Europeaan ook heeft Bart Swings de tijd genomen om zich voor te bereiden op het WK schaatsen allround. ‘s Werelds beste schaatsers houden hun titelstrijd op zaterdag en zondag in het Canadese Calgary. Twee weken daarvoor cirkelde Swings al zijn rondjes op de olympische ijsbaan van 1988. Binnen is de hal redelijk verwarmd, buiten vroor het maandag 25 graden. Swings testte zich het afgelopen weekend op de 500 meter: 36,58 seconden. Dat is twaalf honderdsten boven zijn beste tijd.

Tijdsverschil acht uur vroeger, hoogteverschil 1105 meter hoger: Swings weet dat hij zich niet zo vlot aan gewijzigde omstandigheden aanpast. Per uur verschil, een dag eerder ter plekke zijn. De sportwereld kent die regel. De geroutineerde Sven Kramer nam het al ruim. De Nederlander arriveerde woensdag, vijf dagen later dan Swings, tien dagen voor de eerste start.

Swings had in Calgary nog wat wonden te likken. Het WK afstanden in Inzell was voor de inmiddels 28-jarige student uit Leuven uitgelopen op een drama. Tegenvallende klasseringen op de 5.000 en 1.500 meter en een pijnlijke val op de massastart, het onderdeel waarop hij een jaar eerder in Pyeongchang olympisch zilver had veroverd.

Goede herinneringen aan WK allround

Haalde hij in zijn nu negen seizoenen omspannende schaatsloopbaan nooit een prijs op het WK afstanden, bij het WK allround was het al in 2013 raak. Swings werd in Hamar derde achter Kramer en de Noor Havard Bökko. Daarna kon hij vierde (2015) en vijfde (2014) plaatsen noteren.

In het spectaculaire openlucht WK in Amsterdam van 2018 werd Swings opnieuw vijfde. Titelverdediger in Calgary is de jonge Nederlander Patrick Roest, die een jaar geleden profiteerde van een val van de Noor Sverre Lunde Pedersen. De manier waarop Pedersen in Inzell de 5.000 meter won, doet vermoeden dat hij in Calgary een geslaagde gooi naar de macht kan doen.

Het is in Calgary de laatste keer dat het WK allround als afzonderlijk toernooi wordt georganiseerd. In 2020 in Hamar zal in het eerste weekend van maart om zowel WK sprint als WK allround worden geschaatst. De Internationale Schaats Unie (ISU) wil af van de wirwar van kampioenschappen en streeft naar een WK-week, waarin allround, sprint en afstanden worden samengebald.

Tweede hoofddoel van het seizoen

Hoogtepunten van het seizoen zijn het WK afstanden en het WK allround, verklaarde Swings steevast als hem dat werd gevraagd. Het geeft aan dat hij in Calgary gemotiveerd op het ijs zal verschijnen.

Maar na zondagavond is het nog niet voorbij. Een week later is het einde van het schaatsseizoen voorzien in Salt Lake City, waar de wereldbekerfinale op de agenda staat. Ook voor Swings een mogelijkheid om records af te stoffen, want die baan ligt (1.425 meter boven de zeespiegel) nog hoger dan die van Calgary. De ijlere lucht biedt de schaatsers meer kans op scherpe tijden. Niet voor niets zijn de meeste wereldrecords op de Utah Olympic Oval gevestigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer