© BELGA

Bonden en werkgevers raken het eens over ontwerp van loonakkoord: dit zou er veranderen

Vakbonden en werkgevers hebben vanochtend, na bijna twintig uur onderhandelen, een ontwerp van loonakkoord bereikt. Dat hebben de sociale partners na afloop bekendgemaakt. Niet alle vakbonden gaan evenwel het voorstel verdedigen, enkel voorleggen.

Het ontwerpakkoord houdt een stijging in van de lonen dit en volgend jaar met maximaal 1,1 procent bovenop de index. Inclusief de index betekent dit dus dat er 4,54 procent opslag komt dit en volgend jaar samen.

Ook de minimumlonen gaan omhoog, met 1,1 procent of 10 cent per uur. ABVV had eerder een stijging met 10 procent vooropgesteld voor de verhoging van dit minimumloon. “We hadden gerekend op meer”, aldus Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV. Vakbonden en werkgevers zullen wel in een werkgroep bekijken hoe die minimumlonen “substantieel” kunnen worden verhoogd.

Werknemers kunnen ook rekenen op een hogere tussenkomst van de werkgever voor hun trein-, tram- en busticket. De tussenkomst stijgt van 64 naar 70 procent.

Er mogen ook meer overuren worden gepresteerd: het aantal vrijwillige overuren dat mag worden gepresteerd stijgt van 100 naar 120 uren per jaar. Daar hadden de werkgevers dan weer duidelijk op meer gerekend.

Ook werden afspraken gemaakt over de SWT-leeftijden. Voor de lange loopbanen en de zware beroepen blijft het volgens het ontwerp van akkoord mogelijk om nog 2,5 jaar lang op 59 jaar met brugpensioen te gaan. Voor bedrijven in moeilijkheden en in herstructurering wordt de brugpensioenleeftijd opgetrokken van 56 naar 58 jaar in 2019, naar 59 jaar in 2020 en naar 60 jaar eind 2020. Landingsbanen blijven dan weer mogelijk op 55 jaar voor sommige uitzonderingsregimes, op voorwaarde dat vier vijfde wordt gewerkt. Voor oudere werknemers die halftijds werken, zijn die landingsbanen vanaf 57 jaar mogelijk.

Ook de uitkeringen gaan omhoog. De laagste uitkeringen stijgen met 2,4 procent, de hoogste met 1,1 procent.

Wat vinden de vakbonden ervan?

Niet alle vakbonden gaan het ontwerpakkoord verdedigen. ABVV zal het akkoord vandaag voorleggen aan zijn instanties, niet verdedigen. “Er zitten verschillende elementen in, we zullen zien wat de achterban zegt”, aldus Ulens. “We hadden hogere verwachtingen over de minimumlonen”, geeft Ulens toe. “Het was geen evident overleg, in een moeilijke context. Het evenwicht zit in alle elementen.”

Ook ACV zal het ontwerp dinsdag “toelichten” aan zijn instanties, aldus voorzitter Marc Leemans. De vakbond zal dan een maand de tijd nemen om zijn leden over het voorstel van akkoord te informeren en hen te consulteren. Op 26 maart moet duidelijk worden wat de leden van het voorstel vinden.

Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond, zal het voorstel wél verdedigen tegenover zijn achterban. “Het is een verdedigbaar akkoord”, aldus Coppens, ook al had de loonnorm van 1,1 procent wel wat meer mogen zijn. “We gaan het voorstel verdedigen. Er zit stof in. Of dat zal volstaan, zullen we zien.”

Wat vinden de werkgevers ervan?

De werkgevers van hun kant zullen het voorstel wel verdedigen. “Dit is een fijne deal, met een evenwicht tussen economische, sociale en ecologische aspecten”, argumenteert Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). “We zullen het dan ook verdedigen.”

Idem bij Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo. “Dit is absoluut een evenwichtig akkoord, met goede zaken voor zowel de werknemer als de werkgever”, aldus Van Assche. “Kmo’s kunnen rekenen op meer flexibiliteit in deze krapte op de arbeidsmarkt, via meer vrijwillige overuren.” Unizo gaat het akkoord dan ook verdedigen.

Het voorstel van loonakkoord zal nu naar de premier worden doorgestuurd en er zal een afspraak worden gemaakt met de eerste minister, aldus VBO-voorzitter Bernard Gilliot. “Het was een moeilijke en lange vergadering. Maar ik ben tevreden dat er een voorstel van akkoord is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer