© BDD

© HBVL

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrijuit voor moordpoging, acht jaar voor poging doodslag

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft Tino P. uit Vorselaar schuldig bevonden aan poging doodslag op zijn echtgenote. Hij krijgt een gevangenisstraf van acht jaar. De man werd vervolgd voor moordpoging, maar de voorbedachtheid is volgens de rechtbank niet bewezen.

Graziono P., Tino voor zijn vrienden, was verwikkeld in een echtscheiding toen de man op 4 maart 2016 zijn vrouw met een keukenmes in de borst stak. Hij ging vervolgens bovenop haar zitten en probeerde haar met zijn handen te verstikken. Na afloop belde hij de hulpdiensten om te zeggen dat hij zijn echtgenote had gedood, maar de vrouw overleefde de feiten. Het slachtoffer had net voor de feiten de hulpdiensten gebeld. Zij konden minutenlang horen hoe de man zijn vrouw probeerde te doden. Toen de man uiteindelijk zelf de hulpdiensten verwittigde, arriveerden de ambulance en de politie al net aan de woning.

Financiële perikelen in de echtscheidingsprocedure lagen aan de basis het incident. Volgens het onderzoek had P. 50.000 euro van zichzelf op haar persoonlijke rekening gezet om zijn kinderen uit een eerder huwelijk te benadelen bij een eventuele overlijden van de man. De man was zo kwaad dat hij dit geld kwijt was door de echtscheiding dat hij haar op 4 maart 2016 met een mes in zijn handen opwachtte toen zij thuis kwam.

"Maar dat is geen bewijs dat hij een besluit had genomen om haar te doden. Hij heeft het mes immers weggelegd nadat ze op hem had ingepraat. Het was pas na een telefoontje met slecht nieuws van zijn advocaat dat hij het mes weer heeft genomen en onmiddellijk heeft gestoken. Dat besluit om haar te doden werd pas luttele seconden vooraf genomen", oordeelt de rechtbank. Volgens de rechtbank handelde P. dus niet met voorbedachtheid.

Het openbaar ministerie had 12 jaar gevraagd voor moordpoging. De rechtbank houdt het op 8 jaar voor poging doodslag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER