Direct naar artikelinhoud
India

India bombardeert trainingskamp voor islamisten in Kasjmir

India bombardeert trainingskamp voor islamisten in Kasjmir
Beeld AFP

India heeft vandaag een ‘preventieve aanval’ uitgevoerd op het belangrijkste trainingskamp van een islamistische groep in Kasjmir, dat door Pakistan wordt gecontroleerd. Die groep zat achter een zelfmoordaanslag die in Kasjmir aan ongeveer 40 Indiase paramilitairen het leven heeft gekost. Pakistan liet weten zich het recht voor te behouden om terug te slaan.

“In de vroege uren van vandaag heeft India in Balakot het grootste trainingskamp van Jaish-e-Mohammed aangevallen”, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Vijay Gokhale op een persconferentie. “Bij deze operatie is een groot aantal terroristen, trainers, hoge bevelhebbers  geëlimineerd, die getraind werden voor zelfmoordaanslagen door Jaish-e-Mohammed.”

Volgens India was de groep, een van de meest actieve gewapende groepen in de separatistische rebellie in Kasjmir, nieuwe aanslagen aan het voorbereiden.

Burgerslachtoffers vermijden

“Gezien het onmiddellijke gevaar is een preventieve aanval absoluut nodig”, zei Gokhale. Hij voegde eraan toe dat het kamp zich in een bos op een heuveltop bevindt, op een afstand van de burgerbevolking. “De keuze van ons doelwit hing ook af van onze wens burgerslachtoffers te vermijden.”

Majoor-generaal Asif Ghafoor, de Pakistaanse legerwoordvoerder, zei dat Pakistaanse gevechtstoestellen Indiase “indringers” in het Pakistaanse luchtruim hebben verjaagd.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Sjah Mehmood Qureshi zei dat zijn land zich het recht op zelfverdediging en een antwoord voorbehoudt omdat New Delhi de Controlelijn in Kasjmir heeft overschreden.