© AP

Zes atleten moeten olympische medailles uit 2008 teruggeven

Zes atleten moeten de medaille die ze veroverden op de Olympische Spelen van 2008 in de Chinese hoofdstad Peking inleveren, nadat ze bij een nieuwe dopingtest op hun bewaarde stalen betrapt werden op het gebruik van verboden middelen. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag bekend.

De Oezbeekse worstelaar Soslan Tigiev (zilver), de Kazachse worstelaar Taimuraz Tigiyev (zilver) en de Russische steepleloopster Ekaterina Wolkova (brons) behoren tot het zestal. Ook drie gewichtheffers uit Wit-Rusland (Nastassia Novikava en Andrei Rybakou) en Oekraïne (Olha Korobka) moeten hun olympische medailles teruggeven.

Ook de Cubaanse verspringer Wilfredo Martinez wordt uit de uitslag van de Zomerspelen in Peking geschrapt. Hij eindigde er acht jaar geleden op de vijfde plaats. De Spaanse hordeloopster Josephine Onyia en de Azeirbeidzjaanse gewichtheffer Sardar Hasanov ondergaan hetzelfde lot.

Het IOC heeft intussen al meer dan duizend tests uitgevoerd op de bewaarde stalen van de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Dankzij de nieuwe onderzoeksmethoden kwamen zo al heel wat positieve dopingstalen aan het licht. Zo moest onder meer de Russische aflossingsploeg die in 2008 goud veroverde in de 4x100 meter bij de vrouwen die medaille inleveren nadat een nieuwe dopingtest op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya sporen had opgeleverd van testosteron en steroïden. Daardoor kwam de gouden medaille in handen van België, dat acht jaar geleden met Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée op de tweede plaats strandde in de aflossing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer