Schauvliege: "Tijd nodig gehad om alles op een rijtje te zetten"

Gewezen minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is dan toch lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen in Oost-Vlaanderen. De laatste weken waren er geruchten dat Schauvliege mogelijk niet de kopvrouw werd voor CD&V na haar ontslag begin februari. Gisteren hakte de partij de knoop door en schoof haar alsnog naar voren. "Het was ikzelf die even tijd nodig had om alles te laten bezinken", zegt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Joke Schauvliege (CD&V) klinkt opnieuw strijdbaar. Ze moet dan ook binnenkort weer de politieke arena in om in mei zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Ze werd door haar partij als kopvrouw aangesteld na een erg woelige periode.

Begin februari nam Schauvliege ontslag als Vlaams minister van Leefmilieu na ongelukkige uitspraken over de klimaatprotesten. Tijdens een speech bij het Boerensyndicaat noemde ze het protest een complot waar ook de Staatsveiligheid van op de hoogte was. Dat bleek een leugen te zijn en haar positie werd onhoudbaar. Op een erg emotionele persconferentie kondigde Schauvliege toen haar vertrek aan, maar ze liet in één adem ook vallen graag lijsttrekker te blijven voor de verkiezingen in mei. Dat wordt nu door de partij bevestigd. 

Toch iemand anders? 

Wekenlang waren er geruchten dat CD&V misschien toch liever iemand anders als kopvrouw naar de verkiezingen stuurde. Zo circuleerde de naam van Maaike De Rudder, de nieuwe burgemeester van Sint-Gillis-Waas en meteen ook de jongste van het land. De Rudder ontkende zelf altijd met klem kandidaat te zijn.

Schauvliege zelf leek te twijfelen. "Over mijn lijsttrekkerschap was er absoluut geen discussie binnen de partij. Ik heb zelf wel de voorbije weken even tijd genomen om alles op een rijtje te zetten. Ik was gevraagd als trekker maar ik moest toch even alles nog laten bezinken. Het kan nooit kwaad om even na te denken. Ga ik verder in de politiek of sla ik een andere weg in? Maar ik wil me dus blijven engageren."

Blik vooruit

Schauvliege geeft, enkele weken na de commotie, opnieuw toe dat ze in de fout ging, maar ze gaat niet dieper in op de emotionele periode. "Het is niet gemakkelijk geweest. Ik was graag minister en had graag nog een paar dingen afgewerkt. Maar ik geef toe dat ik een misstap beging en ik heb dan ook mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik ga nu volle goesting aan de slag als lijsttrekker. Ik heb altijd aan politiek gedaan vanuit een engagement. Ik wil dat graag verderzetten."

Klaar voor harde debatten? 

Schauvliege mag een harde aanpak verwachten, want haar misstap geeft tegenstanders makkelijke munitie om haar het vuur aan de schenen te leggen. Zelf blijft ze er opvallend stoïcijns onder.  "Dat hoort bij politiek. Ik draai al lang mee. Op dat vlak heb ik al bewezen dat ik mijn mannetje kan staan." Het wordt dus uitkijken naar hoe Schauvliege het er in de campagne van afbrengt als de debatten wat verhit raken. 

Ambitie

Over haar eigen ambities blijft Schauvliege, zoals het een politica betaamt, vaag. "Laten we de verkiezingen eerst en vooral afwachten." Of ze opnieuw minister wil worden en opnieuw graag de portefeuille Leefmilieu wil, daar gaat Schauvliege niet dieper op in.  

Stemmenkanon of niet? 

Het is erg moeilijk om in te schatten hoe Schauvliege zal scoren bij de komende verkiezingen. Vorige keer was ze in Oost-Vlaanderen een absoluut stemmenkanon. Volgens specialisten zullen het ontslag en de commotie niet per se een slecht effect hebben. Ook minister van Justitie Koen Geens, een partijgenoot van Schauvliege, liet eerder al vallen dat hij denkt dat "de waan van de dag" snel voorbij zal zijn. Schauvliege scoort traditioneel goed in de landelijke gemeenten in Oost-Vlaanderen en doet het ook goed bij de landbouwers. Afwachten tot 26 mei om te zien wat het geeft.

Meest gelezen