Direct naar artikelinhoud
Grote Moskee

Initiatief voor Grote Moskee op scepsis onthaald: “Het lijkt erop dat de imams zich willen wreken”

Nordine Taouil en Brahim Laytouss willen de Grote Moskee uitbatenBeeld BAS BOGAERTS

Jonge moslims en de bezoekers van de Grote Moskee fronsen de wenkbrauwen bij het initiatief van de Vlaamse imams Brahim Laytouss en Nordine Taouil. Ze zouden geen draagvlak hebben. “Het enige dat hen interesseert is om een deel van de koek te krijgen.” Ondertussen duiken controversiële uitspraken van Taouil uit het verleden weer op.  

Maandag maakten de Gentse imam Laytouss en de Antwerpse imam Taouil bekend dat ze een organisatie hebben opgericht die de Grote Moskee wil uitbaten, nu de banden met Saudi-Arabië zijn doorgeknipt.  Verschillende jonge moslims zijn sceptisch voor hun initiatief.

“Beiden leven in onmin met de Moslimexecutieve en zijn er aan de kant geschoven", zegt sociale mediastrateeg en blogger Mohamed Ouaamari (27), die zelf ongeveer maandelijks naar de vrijdagpreek in de Grote Moskee gaat, als hij in de buurt is. “Het lijkt erop dat ze zich willen wreken door de Grote Moskee binnen te halen.”

“Het grote, onoverkomelijke probleem is dat ze geen legitimiteit zullen hebben”, zegt student en aspirant-filosoof Othman El Hammouchi (19). “Gelovigen zullen hen zien als staatsspionnen, in een poging van de Belgische staat om een bepaalde opvatting van de islam in de strot van de gelovigen te duwen.”

“Bewijs eerst eens uw steun van de lokale gemeenschap”, zegt HR-manager Abdelhay Ben Abdellah (45). 

Mohamed Ouaamari.Beeld Illias Teirlinck
‘Bewijs eerst eens uw steun van de lokale gemeenschap’
Abdelhay Ben Abdellah

Vzw De Gelovigen

Een tiental gelovigen van de Grote Moskee hebben in september zelf een vereniging gesticht om na te denken over de toekomst van het gebouw. Een petitie die vraagt om te luisteren naar de gelovigen is online bijna 5.000 keer ondertekend en er zijn nog eens 3.000 handtekeningen op papier. 

“Het is goed dat er positieve voorstellen komen voor de Grote Moskee, maar waarom heeft men ons niet gecontacteerd, om hun visie voor een Belgische moskee uit te leggen?”, vraagt Idriss Anbari zich af, voorzitter van de vzw De Gelovigen van de Grote Moskee van Brussel. Ook deze vzw heeft al contact gehad met het kabinet van minister van Justitie Geens met een project voor de Grote Moskee.

Wat evenmin helpt, is het verleden van controversiële, soms extremistische boodschappen dat Nordine Taouil met zich meesleept. Het is gekend dat Staatsveiligheid hem in 2009 een moslimextremist vond “van salafistisch-wahabitische strekking”. Enkele maanden eerder had hij islamitische ouders opgeroepen om hun kinderen thuis te houden van twee Antwerpse scholen met een hoofddoekverbod. 

“Leven zoals dieren”

Onder Belgen met Marokkaanse roots gaat een Facebookpost rond van hem uit 2017 waarin hij stelt dat de aanslagen in ons land enkel door Berbers worden gepleegd. “Ik heb die post bijna onmiddellijk verwijderd, want dat was verkeerd verwoord. Ik kom zelf uit het Riff-gebergte”, zegt Taouil.

Ook een audio-opname van een preek uit 2004, ooit verspreid door het Vlaams Belang, doet opnieuw de ronde. Daarin doet Taouil meerdere extreme uitspraken, zoals dat een vrouw “niet zomaar op straat moet komen zonder reden” en dat ongelovigen “leven zoals dieren”. Het contrasteert met de visie voor een “Belgische islam: neutraal, pluralistisch en gematigd” die hij nu met Laytouss presenteert.  

“Die opname is knip- en plakwerk waardoor veel nuance is verdwenen, maar ik beken dat ik totaal fout was toen. Na 15 jaar denk je anders”, zegt Taouil. 

Nordine TaouilBeeld BAS BOGAERTS

Er leeft bij sommige moslims het idee dat Taouil in het verleden altijd de belangen van de Saudi’s heeft verdedigd, tot nu.Hij gaf bijvoorbeeld rondleidingen in de Grote Moskee. Daarvoor kreeg hij naar eigen zeggen enkel een onkostenvergoeding voor zijn verplaatsing vanuit Antwerpen. Maar hij ging ook naar Riyadh op kosten van de Saudische concessiehouder Muslim World League. “Dat was om te bemiddelen tussen hen en een delegatie van de Belgische regering, omdat ik de directie van de Grote Moskee goed kende en omwille van de druk die ik op hen heb gelegd om de Grote Moskee te verlaten.”

De jonge generatie heeft evenmin veel hoop in de Moslimexecutieve, die nu tijdelijk de Grote Moskee in handen krijgt en ook een idee heeft over een toekomstige invulling. Wat dat betreft is er wel eensgezindheid met Taouil en Laytouss: de ambassades van Marokko en Turkije hebben te veel invloed in de Moslimexecutieve.  

‘Zorg voor een cultuur van ondernemerschap en samenwerking die ook doorgetrokken wordt naar de vrijdagpreek’
Mohamed Ouaamari

“Ik hoop dat de Grote Moskee niet te stiefmoederlijk behandeld wordt”, zegt Ouaamari. “Er is geen hiërarchisch orgaan voor nodig. Zoek iemand die weet hoe je netwerken bijeenbrengt, die van de site een hub kan maken waar kinderen niet alleen lessen Arabisch kunnen volgen, maar bijvoorbeeld ook leren coderen met de bende van Molengeek en waar allerlei organisaties een thuis vinden. Zorg voor een cultuur van ondernemerschap en samenwerking die ook doorgetrokken wordt naar de vrijdagpreek. Breng jongeren zo bij elkaar en versterk hen, dan wapen je hen ook tegen radicalisering.”