Bodypaintster Ellen (25) ontwerpt banner voor wielerwedstrijd: “Blote dames, maar het is kunst en niet iets seksueel”

© kvo

Bodypaintster Ellen Devos uit Deinze maakte de nieuwe banner van de wielerwedstrijd E3 BinckBank Classic. Ze schilderde twee dames om tot één ... kikker.

Karen Verhulst

Jaarlijks staat de bekendmaking van de banner van de wielerwedstrijd E3 die dit jaar op 29 maart plaatsvindt, garant voor creativiteit. Blote dames die samen een fiets vormen, een wielrenner die ondeugend in de poep van een bloemenmeisje knijpt of Wim Opbrouck die zich als heilige voor doet: de banner is altijd voer voor een gesprek.

Dit jaar zorgt het werk van Ellen Devos (25) uit Deinze voor die gespreksstof. Devos schilderde, naar het idee van E3-woordvoerder Jacques Coussens en designbureau C-Design, twee dames tot één kikker.

In het campagnebeeld zie je de kikker en de woorden ‘Wie kroont zich tot prins in Harelbeke?’, pas wanneer je goed kijkt zie je dat het om twee bloemenmeisjes van de wedstrijd gaat.

Geen evidente campagne in #metoo-tijden, gaf ook Coussens toe. Om de link met seksualiteit te vermijden, had hij met Devos de juiste artieste vast. “Ik zie bodypainten niet als iets seksueel maar als kunst”, zegt Devos.

“Wanneer ik met dames werk, bedek ik allereerst hun borsten. Dat doe ik door ze af te plakken of door er een laag verf over aan te brengen. Daardoor heeft het model het gevoel dat ze een T-shirt draagt.”

Hoofdberoep

Devos haalde met de E3-banner een mooie opdracht binnen, maar is niet aan haar proefstuk toe. Sinds september 2018 werkt ze als bodypaintster in hoofdberoep, daarvoor deed ze het al drie jaar halftijds in combinatie met haar studies en job als kinesist.

“Ik ben vier jaar bezig met bodypaint, maar was daarvoor al twee jaar bezig met kindergrime. Ik heb altijd veel getekend en geschilderd, en was actief als kinderanimator. Zo begon ik wat kindergezichtjes te beschilderen en dat is uitgegroeid nar bodypainting, henna tattoos, het creëren van valse wondes, ..."

De opdracht voor de wielerwedstrijd nam acht uur en heel wat voorbereiding in beslag. “Het was niet evident om van die twee dames één ontwerp te maken. Bovendien zie je hen in een filmpje ook ‘los’ komen als kikker, maar ook dan moest alles mooi geschilderd zijn. Niet eenvoudig, maar wel geweldig om te doen”, besluit een enthousiaste Devos.