Direct naar artikelinhoud
monarchie

Rekening voor vliegreizen van koning Filip loopt op

Rekening voor vliegreizen van koning Filip loopt op
Beeld Photo News

Koning Filip heeft vorig jaar voor een recordbedrag aan vliegreizen gemaakt met toestellen van het leger. De 22 verplaatsingen kostten samen 400.000 euro meer dan een jaar eerder. Twaalf daarvan waren voor privéreizen.

De kostprijs voor de buitenlandse reizen van koning Filip gaan in stijgende lijn. In 2015 bedroeg de factuur nog 143.138 euro, een jaar later 373.465 en in 2017 kostten de verplaatsingen 452.662 euro aan Defensie, dat de toestellen en de bemanning levert.

Vorig jaar bereikte de kostprijs een recordhoogte: 843.293 euro. Dat bedrag staat in het antwoord van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang).

Van de 22 reizen waren er 10 officiële verplaatsingen. De staatsbezoeken aan Canada en Portugal nemen met een kostprijs van 414.000 euro al een flinke hap uit het reisbudget.

Vorig jaar reisde de koning ook nog eens naar de Verenigde Staten, waar hij in de VN-Veiligheidsraad de kandidatuur van ons land ging verdedigen. Die reis was meteen goed voor 220.458 euro. Die drie reizen verklaren waarom het totaalbedrag voor de officiële reizen zo hoog is.

12 privéreizen

Koning Filip maakte vorig jaar ook 12 privéreizen naar het buitenland. Die zijn goed voor 144.377 euro. In 2017 waren de privé-verplaatsingen goed voor 116.706 euro en een jaar eerder 84.000 euro.

Ook de repatriëring van koningin Paola vanuit Venetië zit bij de privé- vliegreizen

Waarom het vorig jaar meer was, is niet duidelijk want minister Reynders geeft in zijn antwoord geen uitleg over de bestemming, noch over de prijs per reis. Het is wel geweten dat de koninklijke familie in juli op vakantie is geweest in Frankrijk, in augustus in Armenië en in december in Egypte. Ook de repatriëring van koningin Paola vanuit Venetië zit bij de privé- vliegreizen. Het is overigens de enige van de 22 die niet door het staatshoofd zelf gemaakt is.

Het paleis benadrukt elk jaar bij het bekendmaken van de cijfers dat de koning verplicht is om gebruik te maken van legervliegtuigen voor al zijn verplaatsingen naar het buitenland. Als staatshoofd moet hij steeds beschikbaar zijn en moet hij in staat zijn op elk moment meteen terug te keren.