KV Mechelen ten onder in Anderlecht, Westerlo maatje te klein voor Club

Anderlecht, Club Brugge en leider Zulte Waregem hebben allen hun midweekwedstrijd gewonnen op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League. RC Genk kreeg in de slotfase het deksel op de neus in Charleroi, de Limburgers verloren met 2-1. KV Kortrijk en Eupen tenslotte hielden het bij een 1-1 gelijkspel. Bekijk alle samenvattingen vanaf 23u op Sportwereld.be!

Jef Van Hoofstat

Anderlecht - KV Mechelen: 2-0

Echt overtuigend was het niet, maar Anderlecht heeft wel KV Mechelen opzij gezet op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League. Dankzij een doelpunt van de onvermijdelijke Lukasz Teodorczyk eb een strafschop omgezet door Youri Tielemans won paars-wit met 2-0. Davy Roef redde vroeg in de wedstrijd een penalty van KV Mechelen, dat kort voor rust met tien verder moest na rood voor Bjelica.

Lees hier het volledige matchverslag.

Club Brugge - Westerlo: 4-0

Club Brugge begon dominant aan de wedstrijd tegen Westerlo: de thuisploeg kreeg het balbezit, de bezoekers kropen met veel mensen achter de bal. Geen wonder dus dat het na tien minuten al raak was: Vanaken stuurde Vormer diep, die Dion Cools onbaatzuchtig de openingstreffer aanbood. Tevreden met de vroege voorsprong haalde blauw-zwart even de voet van het gaspedaal, maar Westerlo maakte werkelijk niets klaar. En dat werd er niet beter op toen spits Ganvoula door ref Lardot met rood naar de kleedkamer werd gestuurd voor een overtreding op Club-doelman Butelle. De thuisploeg schakelde weer een versnelling hoger en verdubbelde de voorsprong net voor rust: gelegenheidskapitein Ruud Vormer haalde verwoestend uit voor de 2-0! Daarmee was de wedstrijd gespeeld, de tweede helft bleek dan ook een maat voor niets: voor Club hoefde het niet meer, Westerlo kon niet reageren. Bovendien moesten de Kemphanen verder met 9 man na een bizarre rode kaart voor Khaleem Hyland. derde thuisdoelpunt van Tomas Pina bleken nog het vermelden waard.

Charleroi - RC Genk: 2-1

Genk-coach Peter Maes hield Leon Bailey verrassend op de bank, spits Samatta nam zijn flankpositie over, waardoor Karelis weer centraal kon spelen. Met succes: al bij de eerste kans (na 4 minuten) vond de Griekse goalgetter de netten. Maar jammer genoeg voor de bezoekers was ook de thuisploeg efficiënt: de Carolo’s maakten bij hún eerste gelegenheid (na 11 minuten) meteen weer gelijk: Bizot kon een schot van Tainmont niet klemmen, Ninis moest maar binnentikken. Charleroi ging even door op zijn elan, maar meer dan kleine kansjes leverde dat niet op. Halverwege de eerste helft nam Genk weer het commando over, maar Penneteau stond pal op pogingen van onder anderen Samatta en Ndidi. Na de rust verdiende vooral de thuisploeg dan weer een doelpunt, maar scoren leek niet te lukken. Tot 10 minuten voor tijd: Diandy aarzelde niet bij een afvallende bal en haalde verschroeiend uit voor de late winning goal.

STVV - Zulte Waregem: 0-2

Zulte Waregem blijft ook na twaalf speeldagen leider. De West-Vlamingen wonnen met 0-2 op het veld van Sint-Truiden na doelpunten van Lukas Lerager en Davy De fauw. STVV kon daar weinig tegenover stellen, en zakt in de stand terug naar een gedeelde laatste plaats. Zulte Waregem behoudt twee punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht.

KV Kortrijk - Eupen: 1-1

Eupen begon sterk aan de verre verplaatsing naar Kortrijk: na amper vier minuten moest Birger Verstraete al een bal van de lijn halen. Maar daarna herstelde Kortrijk het evenwicht, en bleek een flits van Ouali al genoeg om de ban te breken. Zijn schot bleef hangen in de zestien, en na wat geharrewar kon Rolland profiteren om de score te openen. Topschutter Saadi kwam nog erg dichtbij de dubbele voorsprong met een prachtige omhaal, maar zijn poging ging net naast. Aan de andere kant kreeg Henry Onyekuru nog voor rust een ideale mogelijkheid op de gelijkmaker, maar miste. Meteen na rust lukte het wel, toen Luis Garcia Kortrijk-doelman Kaminski in verlegenheid bracht met een laag schot. Beide ploegen raakten in een zwakke tweede helft niet verder, een gelijkspel was het logische resultaat.

Lokeren - KV Oostende: 1-2

Dinsdagavond al verloor Lokeren in eigen huis met 1-2 van KV Oostende. De bezoekers kwamen vroeg op voorsprong via Landry Dimata, maar Sergiy Bolbat kon halverweg de tweede helft gelijkmaken voor Lokeren. Maar toen Antonio Milic een paar minuten later de kustploeg opnieuw op voorsprong bracht, had Lokeren geen antwoord meer klaar. Het bleek meteen het einde van het huwelijk tussen club en coach: Georges Leekens werd vanochtend ontslagen na exact één jaar aan het hoofd van de Waaslandse club.