Direct naar artikelinhoud
staking

Socialistische vakbond kondigt stakingen aan bij transportbedrijven: “Vakbond eist loonsverhogingen tot 35 procent”

Socialistische vakbond kondigt stakingen aan bij transportbedrijven: “Vakbond eist loonsverhogingen tot 35 procent”
Beeld Pieterjan Luyten

De socialistische vakbond BTB gaat de komende weken stakingen uitrollen bij de transportbedrijven. Dat zegt secretaris Frank Moreels. Transportfederatie Febetra spreekt over onrealistische eisen van de vakbonden, met loonsverhogingen van 33 à 35 procent.

Aanleiding voor de stakingsplannen is volgens de vakbond de weigering van de werkgevers om een oud akkoord van vier jaar geleden over nieuwe functieclassificaties in de praktijk om te zetten. 

In het nieuwe functieclassificatiesysteem zouden sommige truckchauffeurs recht hebben op meer loon. Maar volgens Moreels schuiven de werkgevers de invoering steeds maar op de lange baan. “Er is een groot tekort aan chauffeurs. De bedrijven klagen steen en been, maar ze willen wel geen inspanning doen om deftig te betalen.”

‘Er is een groot tekort aan chauffeurs. De bedrijven klagen steen en been, maar ze willen wel geen inspanning doen om deftig te betalen’
Frank Moreels van transportvakbond BTB

“Onrealistisch”

In een reactie betreurt sectorfederatie Febetra de stakingsplannen. “We zijn bereid te overleggen, maar het probleem is dat het vakbondsvoorstel een loonsverhoging inhoudt voor de overgrote meerderheid van de chauffeurs van 33 à 35 procent. Dat staat natuurlijk haaks op de loonnorm, en Belgische chauffeurs zijn nu al de duurste van Europa”, aldus woordvoerster Isabelle De Maegt. “Wij gaan akkoord met het functieclassificatiesysteem, maar dat betekent niet dat daar totaal onrealistische lonen moeten aan gekoppeld worden.” 

De transportvakbond wil dat de kwestie nu wordt uitgeklaard, vooraleer het nieuwe sectoroverleg voor de periode 2019-2020 van start gaat. De vakbond heeft daarom met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde duur een stakingsaanzegging ingediend.

‘Belgische chauffeurs zijn nu al de duurste van Europa’
Isabelle De Maegt, woordvoerder van transportfederatie Febetra

Morgen moet meer duidelijkheid komen over het actieplan. Maar wat wel al zeker is, aldus Moreels, is dat de komende weken acties zullen worden uitgerold bij de bedrijven, inclusief stakingen. Daarbij zal voorrang worden gegeven aan “bedrijven die een impact hebben op de besluitvorming” bij de werkgevers.

De aanzegging komt er twee dagen nadat de sociale partners een ontwerp van loonakkoord zijn overeengekomen. Daarin staat ook dat het akkoord moet leiden tot sociale rust in de sectoren. “Deze aanzegging heeft daar niets mee te maken. Dit gaat over een akkoord dat vier jaar oud is”, aldus nog Moreels.

De BTB nodigt ACV uit om mee te doen met de acties.