Direct naar artikelinhoud
seks en relaties

Condoomgebruik niet langer nodig als één partner hiv heeft en trouw medicatie neemt

Condoomgebruik niet langer nodig als één partner hiv heeft en trouw medicatie neemt
Beeld REUTERS

Het gebruik van een condoom is niet langer noodzakelijk bij koppels als één partner hiv-positief is en trouw zijn medicatie neemt. Dat is het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Het advies is goed nieuws voor koppels met een kinderwens.

 Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), zoals HIV-besmettingen, blijven een grote bekommernis voor de Volksgezondheid in België. Maar het vorige advies over condoomgebruik van de HGR dateerde van 2013. De HGR heeft, in overleg met de belangrijkste Belgische aidsreferentiecentra, dat advies herzien. “De afgelopen vijf jaar is er immers nieuwe wetenschappelijke kennis opgebouwd op basis waarvan de toenmalige aanbeveling kan worden herzien”, legt professor Anne-Mieke Vandamme uit.

Condoomgebruik is volgens de HGR nog steeds en altijd essentieel om jezelf en je partner te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). "Daarnaast zijn bij twijfel een test, een goede opvolging van de juiste behandeling en een open dialoog met het medische korps en met je partner(s) de andere sleutelfactoren om de verspreiding van soa's tegen te gaan.”

“Hiv-serodiscordante partners”

Het nieuwe advies heeft vooral betrekking op “hiv-serodiscordante partners”: één partner in de relatie is hiv-positief, de andere niet. "Als twee hiv-serodiscordante partners een relatie hebben, waarbij de seropositieve partner een juiste behandeling volgt, waardoor het virus niet langer kan gedetecteerd worden in het bloed, en de patiënt zijn medicatie trouw neemt en medisch wordt opgevolgd, dan is condoomgebruik niet langer noodzakelijk om hiv-overdracht te voorkomen", benadrukt de wetenschappelijke expert.

Een kinderwens, verbetering van de levenskwaliteit, ontplooiing van het seksleven en bevorderen van het welzijn kunnen volgens de Gezondheidsraad het stopzetten van het condoomgebruik door hiv-serodiscordante partners rechtvaardigen. 

Gemoedsrust

 Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid dat mee vragende partij was voor een nieuw advies, juicht het alleszins toe. “Het is een bevestiging van de boodschap dat niet-detecteerbaar ook niet-overdraagbaar betekent”, legt Boris Cruyssaert van Sensoa uit. “Dit is heel belangrijk voor iedereen met HIV. Het geeft hen gemoedsrust en de angst dat de ziekte overdraagbaar is, valt nu weg.”

 In 2016 werden in België 915 HIV-infecties vastgesteld. Dat komt overeen met 81 nieuwe gevallen per miljoen inwoners, of gemiddeld 2,5 nieuwe diagnoses per dag. Ondanks een gevoelige afname van de epidemie in de afgelopen jaren kost HIV de samenleving nog steeds veel geld, voornamelijk door de antivirale behandeling die ervoor zorgt dat een HIV-infectie geen AIDS veroorzaakt, een ernstige ziekte die de levenskwaliteit en levensduur van de patiënt sterk vermindert.